Zámek Diváky

Diváky, 691 71, Diváky, Tel.: +420 774 150 314, zamekdivaky@seznam.cz
Diváky/Památky - Diváky


Popis místa
V obci Diváky poblíž Klobouků u Brna najdete barokní zámeček. Památka je situována do centra obce a je snadno dostupná pěšky, na kole, autem i autobusem. Zámek se nachází v příjemném prostředí mírných moravských kopců. Zámek je pro běžnou veřejnost uzavřen.

Diváky, 691 71, Diváky
Telefon: +420 774 150 314
E-mail: zamekdivaky@seznam.cz
Web: http://www.zamekdivaky.cz

Naplánovat trasu

Autorem zámku Diváky je významný barokní stavitel František Antonín Grimm.

Zámek je státní kulturní památkou.

První stavbou na místě dnešního zámku byla ve 14. století gotická tvrz. Na konci 17. století se zde usídlili jezuité a vybudovali tu jednoduchý barokní zámek, který byl později rozšířen.

Přestavba byla dokončena roku 1747. Po roce 1773, kdy byl řád zrušen, se majitelé objektu často střídali. Roku 1889 koupili zámeček Lewentzowé, kteří zde sídlili až od začátku druhé světové války.

Z objektu se pak na dobu války stal výcvikový areál Hitlerjugend. Po jejím konci se zámek stal načas útočištěm přeživších mladých Židů. Poté sloužil až do roku 1998 různým školským institucím.

Roku 2006 byl zámek prodán do vlastnictví pana Weinbrennera, který jej daroval své manželce. Od té doby zde budují tzv. Rehacentrum – rehabilitační centrum pro pacienty s různými diagnózami vyžadujícími dlouhodobou pomoc.

V okolí zámku se nachází několik zajímavých míst, například rozhledna Nedánov u Boleradic, několik studánek v blízkých Šitbořicích a přímo v obci Diváky Památník bratří Mrštíků.

Zámek je veřejnosti nepřístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz