Zámek Dírná

Dírná, 391 27, Dírná, Tel.: +420 381 596 181
Dírná/Památky - Dírná


Popis místa
Barokní zámek Dírná stojí na místě středověké gotické tvrze. Bývalo to někdejší sídlo vladyků a později Vratislavů z Mitrovic. Zámek nalezneme v obci na západním okraji rybníka. Dnes je v soukromých rukou a je v něm penzion.

Dírná, 391 27, Dírná
Telefon: +420 381 596 181
E-mail: Nevyplněno
Web: http://www.pension-wratislav.cz/kdojsme.htm

Naplánovat trasu

Dnešní zámek je dvoupatrová budova, do které se přichází po kamenném mostě do přízemí bývalé věže, která byla při barokní přestavbě zcela obezděna až po střechu.

Starý vchod do věže se zachoval s gotickým ostěním v úrovni druhého poschodí. Přízemní místnosti jsou klenuté, v prvním patře se nachází sál.

Od 50. let 20. století až do roku 1990 patřil zámek ČKD Dukla Praha.

Dnes je sídlo opět v rukou hraběcí rodiny Vratislavů z Mitrovic, která zde nabízí hoteliérské služby.

První písemné zmínky o vsi Dírná pocházejí z roku 1354, kdy ji drželi bratři Oldřich Pluh z Dírného a Jošt.

V roce 1397 je majitelem Dírné Mikuláš Roth, purkrabí na Hluboké, který se svým bratrem Albrechtem připojili pečeť ke stížnému listu české šlechty proti upálení mistra Jana Husa.

Po Bílé hoře se panství dostává do rukou pánů Vratislavů z Mitrovic. Kryštof Vratislav zde vystavěl, na místě vyhořelé tvrze, nový zámek, který nechal František Adam Vratislav v letech 1757–1759 přestavět v barokním slohu. Při přestavbě byl dřevěný most nahrazen kamenným a naproti zámku byl založen v letech 1759–1761 park s letohrádkem, do jehož podoby zasáhl i známý barokní architekt J. L. von Hildebrandt.

Zámek slouží jako penzion, veřejnosti není volně přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz