Zámek Diblíkov

Molitorov, 281 63, Kouřim
Kouřim/Památky - Kouřim


Popis místa
Obec leží asi kilometr po silnici na jihozápad od královského historického města Kouřim, stačí odbočit na jih ve vesnici Molitorov s golfovým areálem. Zámeček Diblíkov byl postaven v hospodářském dvoře po roce 1905. Původní interiéry nebyly zachovány. Dnes slouží zámeček k soukromým obytným účelům a je tedy nepřístupný veřejnosti.

Molitorov, 281 63, Kouřim
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

V prvním patře zámku bývaly čtyři pokoje a kuchyň a nad tím půda s lunetovými okny. Z původních interiérů se nezachovalo prakticky nic. Střepy z kachlových kamen z přízemní kuchyně byly například nalezeny při čištění sklepní ledárny. Na kuchyň navazovala kancelář, jídelna, dále se vstupovalo do loveckého salónu a dvou dětských pokojů a ložnice. Přes chodbu tvaru písmene L se vstupovalo do tzv. žlutého pokoje pro hosty.

Přibližně hektarový park jižně od zámku zarostl až k zániku a částečně byl obnovený až v roce 2004. Zničeno bylo i jezírko s vodotryskem, zmizely pískem vysypané cesty, balustráda i skleník. Ze dvou altánů se podařilo zachránit jen jeden, ten u vstupní brány.

Přestavbu původního hospdářského dvora zahájil roku 1905 Karel Milner z Milhauzenu tři roky poté, co ho koupil od černokosteleckých Lichtenštejnů. Roku 1911 jej koupil Bedřich Lonský a zřídil tu oboru pro muflony a daňky. Ti jej drželi až do znárodnění státem v roce 1948.

Po roce 1989 dostala rodina Lonských poničený areál zpět, fasády opravili roku 2002. Momentálně po dalších opravách slouží znovu k bydlení.

Zámek je v soukromém vlastnictví a veřejnosti nepřístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz