Zámek Defurovy Lažany

Defurovy Lažany, 341 01, Chanovice
Chanovice/Památky - Chanovice


Popis místa
Lažany dnes patří pod obec Chanovice a leží na cestě mezi Horažďovicemi a Nepomukem. Místo je poprvé zmiňováno roku 1366, kdy tu sídlil Bašek Šilhéř z Lažan. Dnešní název obce pochází z doby, kdy tu hrabě Jan Desfours nechal postavit barokní zámek. Zámek, který je majetkem soukromé italské společnosti je v současné době nepřístupný a chátrá, jelikož nejsou dostatečně finance na jeho opravu.

Defurovy Lažany, 341 01, Chanovice
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Zámek je některými autory popisován jako trojkřídlá, jinými jako čtyřkřídlá patrová budova. Příčina je asi v zalomeném severovýchodní křídle, které jedni považují za jedno křídlo a jiní za dvě.

Konstrukce je uzavřená a vytváří malé nádvoří přístupné dvěma průjezdy s arkádami v přízemí.

Jan Desfours nechal pro zámek použít konstrukci staré tvrze z druhé poloviny 15. století. Přestavbou po roce 1650 tak vznikl raně barokní zámek s uzavřeným dvorem ve tvaru lichoběžníka připomínající trojúhelník. Vzniklé nádvoří s přízemními arkádami tehdy zpřístupnili dvěma průjezdy.

V roce 1831 koupil zámek hrabě František Boos-Waldeck a jeho rod vlastnil Lažany s blízkými Oselcemi až do roku 1918.

Po druhé světové válce v zámku sídlilo učiliště, po roce 1989 se dostal do soukromých rukou a je pro veřejnost nepřístupný. Italský majitel zámek příliš nevyužívá a v poslední době byl několikrát vykraden. Naposledy zloději odnesli kovová ještě původní kovová vrata a ze zámeckých hodin ukradli také původní ciferník i s ručičkami.

Zámek je v soukromém vlastnictví, veřejnosti přístupné jsou jen exteriéry zámku.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz