Zámek Čížkov

393 01, Čížkov
Čížkov/Památky - Čížkov


Popis místa
Obec s barokním zámkem v centru u rybníka a západně od Pelhřimova je v písemně doložena poprvé roku 1379. Zámek na místě starší tvrze tu vznikl roku 1785, kdo ho nechal postavit se dnes neví.

393 01, Čížkov
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Zámek je dvoupatrová klasicistní stavba s empírovými úpravami z poloviny 19. století, které provedli tehdejší majitelé z rodiny Walserů. Původní sloh dnes připomíná trojúhelníkovitý štít a dřevěná věžička s hodinami uprostřed střechy. Za zámkem je park do nějž vede vystouplé zahradní průčelí. V severním nároží jeho ohradní zdi se nalézá osmiboký zahradní pavilón zapsaný jako kulturní památka ČR.

Po roce 1945 získal zámek stát a předal ho zemědělskému družstvu, které ho přestavělo na byty. Dnes je podle dostupných informací zdevastovaný a chátrá.

O zámku v Čížkově je v odborné literatuře jen málo zmínek. Ves samotná patřila nejprve k Nové Cerekvi, později k Božejovu.

Samostatným statkem se stala teprve roku 1650, kdy ji Jan Kryštof Leskovec postoupil svému věřiteli Jiřímu Milíčovskému z Braunberka. Jiří nebo jeho syn Jiří Ludvík si v Čížkově postavili sídlo neznámé polohy a podoby, již roku 1669 však Jiří Ludvík prodává Čížkov se sídlem, dvorem a pivovarem Vojtěchu Jiřímu Voračickému z Paběnic na Proseči. Ten je již o osm let později dále prodal polnímu zbrojmistru Gottfriedu Heisterovi.

Kdo držel Čížkov roku 1785, kdy zde byl postaven nový klasicistní zámek, literatura neuvádí, majitelé panství se zřejmě poměrně často střídali. Dnešní podoba zámku je převážně dílem pozdně empírové přestavby z konce 19. století, kdy Čížkov patřil rokině Walser. Po roce 1945 sloužila budova potřebám zemědělského družstva převážně bytovým účelům

Samotný zámek je nepřístupný. Přístupné jen exteriéry zámku.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz