Zámek Čimelice

398 04, Čimelice, Tel.: +420 724 217 055
Čimelice/Památky - Čimelice


Popis místa
Mezi Příbramí a Miroticemi najdeme obec Čimelice se stejnojmenným zámkem. Tato barokní památka se nachází při centru obce v těsné blízkosti rybníku Kostelák a Pivovarského rybníku. Zámek je obklopen anglickým parkem, který určitě také stojí za návštěvu. Čimelice jsou snadno dostupné, ať už autem, vlakem, nebo na kole.

398 04, Čimelice
Telefon: +420 724 217 055
E-mail: Nevyplněno
Web: http://www.schwarzenberg.cz/panstvi-orlik/clanek/16-cimelice

Naplánovat trasu

Vnitřní prostory zámku jsou v současnosti přístupné jen při plánovaných akcích, výstavách a vernisážích, jindy je prostor uzavřen.

Alejí, která vede chráněnou krajinnou zónou Čimelice – Rakovice se dostanete ke staré tvrzi v Rakovicích, která byla přestavěna na zámek. Za návštěvu také určitě stojí soustava rybníků mezi Čimelicemi a Vrábskem.

Do roku 2001 zde sídlila Nadace současného umění, nyní je však zámek prázdný a nevyužitý.

V blízkosti dnešního zámku stála dříve tvrz. Karel Bissingen, který se jakožto prácheňský hejtman zasloužil o ekonomický i umělecký rozvoj v okolí, nechal roku 1728 v těsné blízkosti tvrze postavit barokní zámek. Za dva roky byla tato krásně zdobená trojkřídlá a dvoupatrová budova hotova.

V roce 1767 byl zámek zasažen požárem. Po této události dostala postranní křídla zámku každé po jedné věžičce.

Zámek se stal ke konci 19. století součástí majetku rodu Schwarzenbergů, a to po sňatku Josefíny z rodové linie Bissingů a Karla Schwarzenberga. Schwarzenbergové vlastnili zámek až do roku 1948. V letech 1952 až 1982 zde sídlila střední průmyslová škola filmová.

Zhruba od roku 1994 patří zámek opět Schwarzenbergům, kteří jej postupně restaurují a s pomocí státu se snaží o jeho znovuotevření pro veřejnost.

Zámek není veřejnosti přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz