Zámek Červený Újezdec

Červený Újezdec, 397 01, Vlastec, Tel.: +420 382 284 288, neumann.ujezdec@seznam.cz
Vlastec/Památky - Vlastec


Popis místa
Ještě pod jménem Újezd je obec v písemných pramenech poprvé uvedena roku 1323 jako součást majetku nedalekého hradu Zvíkov. Patrový renesanční zámek v dnešním Červeném Újezdci, části Vestce v okrese Písek, postavili Švamberkové v letech 1554 až 1572.

Červený Újezdec, 397 01, Vlastec
Telefon: +420 382 284 288
E-mail: neumann.ujezdec@seznam.cz
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Zámek tvoří severozápadní část velkého dvora. Je to patrová budova se třemi křídly otevřená na jih právě do dvora. Arkády v přízemí se dochovaly dodnes, v patrech jsou zazděné. Dvě kratší zámecká křídla mají vysoké renesanční štíty.

Nejstarší částí zámku je východní křídlo s oválnou schodišťovou věží. V přízemí a sklepení se tu dochovaly stropy z valené klenby.

Roku 1662 koupil zámek s dvorem a pivovarem Dětřich z Germersheimu na Bzí, pak ho drželi Eggenbergové a Schwarzenbergové. Po znárodnění po druhé světové válce sloužil jako skladiště a část byla upravena na byty zemědělských podniků. Výsledkem byla koncem 20. století devastace, kterou zastavili až noví majitelé na počátku 21. století.

Noví majitelé nemovitost postupně opravují dle starých záznamů. Obnovili také fasády typické pro Červený Újezdec s červenými rámy kolem oken i dveří.

Zámecký statek dnes nabízí rekreační ubytování ve stylově opravené chalupě. Návštěvníci mohou užívat oddělenou část dvora s vlastním vchodem, zahradou o výměře 400 m2 s pergolou k posezení, krbem, udírnou a bazénem. V rybníku mohou také chytat ryby.

Veřejnosti není objekt volně přístupný, jeho část slouží  jako ubytovací zařízení. Exteriéry zámku jsou volně přístupné.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz