Zámek Červený dvůr

Červený Dvůr, 381 01, Chvalšiny, Tel.: +420 380 739 131, informace@cervenydvur.cz
Chvalšiny/Památky - Chvalšiny


Popis místa
Zámek se nachází v obci Červený Dvůr nedaleko Českého Krumlova. V současné době je objekt nepřístupný, neboť se v něm nachází psychiatrická léčebna pro drogově závislé a pro alkoholiky. Zpřístupněný je pouze rozsáhlý zámecký park, kterým vede naučná stezka Červený Dvůr. Historie původně letohrádku se začíná psát někdy kolem roku 1598, kdy byl majitelem Viléma z Rožmberka.

Červený Dvůr, 381 01, Chvalšiny
Telefon: +420 380 739 131
E-mail: informace@cervenydvur.cz
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Barokní zámek je obdelníková jednokřídlá budova, jejíž průčelí půlí rizalit s balkonem, zakončený trojúhelníkovým štítem a krytý mansardovou střechou. Fasáda je členěna lizénami. V přízemí valené a křížové klenby, místnosti v patře plochostropé.

Za nejhodnotnější lze považovat některé sály v prvním patře zámku, především tzv. čínský sál a dále dvě místnosti s ornamentálními malbami a štukovou výzdobou.

Z 19. století se dochoval zajímavý sál s francouzskými tapetami. V areálu zámeckého parku se nachází hrobka zvaná Waltersruhe (kaple sv. Kříže) z roku 1841.

Volně přístupný je jen rozsáhlý zámecký park, kterým vede naučná stezka Červený Dvůr. Zámeckému parku předcházela v minulosti původní obora založená Petrem Vokem z Rožmberka v roce 1598.

Postupně pak byla přebudována v barokní, hvězdicovitě komponovanou zahradu, kde byl roku 1769 postaven čínský a holandský pavilón, různé romantické jeskyně, besídky, ostrůvek s můstky, obelisk i vodotrysky a chována exotická zvířata.

Celá tato barokní úprava byla však v 1. polovině 19. století změněna v anglický park s krásnými scenériemi, loukami, vodními plochami i alejemi starých stromů a rozmanitými pohledy na zámek.

Zámek byl původně letohrádek Viléma z Rožmberka, který byl roku 1598 dobudován jeho mladším bratrem Petr Vokem o rozlehlou zahradu a oboru. První rozšíření objektu provedla Marie Arnoštka z Eggenbergu roku 1672, kdy vzniklo křídlo s kaplí.

V letech 1748 - 1749 doplnil zámecké úpravy Josef Adam Schwarzenberg, při kterých byl areál rozšířen o sala terrenu. Výstavba pokračovala po roce 1756 budováním jižního křídla, jehož utváření navrhl knížecí stavitel Josef Fortin, který také sjednotil vnější fasády objektu.

Poslední úpravy proběhly po polovině 19. století, kdy byl zámek určen jako letní sídlo Schwarzenbergů a k tomuto novému účelu také adaptován. Interiérům zámků vévodí především Čínský sál s malbami Františka Jakuba Prokyše z roku 1756.

V objektu zámku je dnes Psychiatrická léčebna.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz