Zámek Červený dům

U Vodního hradu, 470 01, Česká Lípa, Tel.: +420 487 824 145, ovmcl@clnet.cz
Česká Lípa/Památky - Česká Lípa


Popis místa
Červený dům je renesanční jednopatrový letohrádek, postavený v 16. století. Nachází se v sousedství bývalého vodního hradu Lipý s dochovanými sgrafity na okraji historického centra České Lípy, přibližně 10 km jižně od Nového Boru. Zámek Červený dům je chráněn jako kulturní památka České republiky. V současné době je pro veřejnost nepřístupný.

U Vodního hradu, 470 01, Česká Lípa
Telefon: +420 487 824 145
E-mail: ovmcl@clnet.cz
Web: http://www.muzeum.clnet.cz

Naplánovat trasu

Červený dům je jednopatrová nepodsklepená budova, přistavěná svou severní stranou k dnes zasypanému rameni Ploučnice. Zdivo stavby je složeno převážně z čedičových kamenů, částečně byl užit i pískovec. Její půdorystvar kosodélníku.

Průčelí, štít i zadní severní strana jsou zdobeny úhlopříčně děleným psaníčkovým sgrafitem. Sgrafito je nástěnná technika z období renesance. Jední z druhů sgrafit je psaníčko. Forma skládající se z obdélníků rozdělených dvěma úhlopříčkami, která připomíná zadní stranu dopisní obálky.

Všechny místnosti v přízemí i patře mají valené klenby s lunetami. V místnosti v patře se dochovala nad portálem nástěnná malba, znázorňující figurální scénu s šaškem.

Zbytky výmalby hodovacího sálu v patře s postavami v životní velikosti zanikly během restauračních prací v r. 1883.

Účelem stavby zřejmě bylo sloužit k přechodnému ubytování hostů či jako zahradní letohrádek.

Kromě areálu bývalého vodního hradu je jediným dochovaným panským sídlem v České Lípě tzv. Červený dům. Renesanční "lovecký zámeček" nechal vystavět na předhradí v r. 1583 majitel panství Jetřich Jiří Berka z Dubé a Lipé.

Vznik zámku zaznamenal soudobý českolipský kronikář, pekařský mistr Hans Kriesche a objevuje se taktéž v zemských deskách v r. 1591, kdy byl majitelem panství Jan z Vartemberka na Novém Zámku a Bezdězi.

Ještě jednou se s letohrádkem setkáváme v dějinách města, a to v r. 1654, kdy se po smrti své matky ujala panství dcera Albrechta z Valdštejna Marie Alžběta a spolu se svým manželem Rudolfem Kounicem si nechala holdovat z lodžie od průvodu procházejících poddaných.

Přístupné pouze exteriéry zámku.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz