Zámek Černíkovice

517 04, Černíkovice
Černíkovice/Památky - Černíkovice


Popis místa
Zámek se nachází na východním okraji obce Černíkovice na Rychnovsku v Královéhradeckém kraji. Zámek má prvky jak z doby renesanční, tak i z empíru. Zámek sloužil především střední a nižší šlechtě. Nejznámějšími majiteli jsou Kolowraté. Dlouhou dobu jeho prostory byly součástí Ústavu sociální péče. Dnes je zámek v soukromých rukou a pro veřejnost je nepřístupný.

517 04, Černíkovice
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Zámek je patrový dvoukřídlý objekt s empírovou fasádou s klenutými zčásti renesančními sklepy. Zámek obklopuje rozlehlý anglický park.

 

V Okolí můžete navštívit zámek v Rychnově nad Kněžnou, 14 km severně vzdálený zámek v Opočně či 8 km jižně vzdálený zámek v Častolovicích.

Současná podoba zámku pochází z první poloviny 19. století. Tehdy nechal původní renesanční budovu přestavět v empírovém slohu František Libštejnský z Kolovrat. Stejnému rodu sloužil prakticky až do roku 1948, kdy byl znárodněn.

Posléze v něm byl umístěn Ústav sociální péče o mládež. Po roce 1989 byl sice navrácen původním majitelům, ale až do roku 2001 sloužil stále jako Ústav sociální péče.

Rané kořeny osídlení tohoto místa spadají do počátků 11. století. Rod Kolowratů získává panství až v druhé polovině 17. století. Do té doby se na něm vystřídaly rody především střední a nižší šlechty.

Zámek je v soukromém vlastnictví a veřejnosti nepřístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz