Zámek Černice

391 65, Sudoměřice u Bechyně, Tel.: +420 381 211 208, info@resort-bechyne.cz
Sudoměřice u Bechyně/Památky - Sudoměřice u Bechyně


Popis místa
Barokní lovecký zámek stojí v centru Černické obory. Nachází se na Táborsku v Jihočeském kraji. Již v roce 1880 byla v části obory zřízena jedna z nejstarších přírodních rezervací v Čechách. Tento pozdně barokní zámeček byl postaven pro knížete Václava Paara pražským stavitelem J. J. Wirchem v letech 1765-1766. Při zámečku dnes najdete nově vybudované golfové hřiště.

391 65, Sudoměřice u Bechyně
Telefon: +420 381 211 208
E-mail: info@resort-bechyne.cz
Web: http://www.panstvi-bechyne.cz

Naplánovat trasu

Nevelký barokní zámeček je znám též pod názvem Hvězda pro svůj tvar trojcípé hvězdy. Na šestiboký sálový prostor v zámku navazují tři křídla. Nad vstupem je paarský znak s letopočtem 1766.

Přibližně 200 metrů východně od zámečku je zachována starobylá budova zámeckého vzhledu, která měla původně věž. Budova obsahuje starší zdivo a byla barokně přestavěna.

Přírodní památka Černická obora byla vyhlášena v roce 1933 a její výměra činí 11,51 ha. Nachází se u loveckého zámečku a bývalé hájenky, dnes zázemí golfového hřiště.

Je to jedna z nejstarších přírodních rezervací na našem území, jelikož byla chráněna vlastníkem pozemku již od roku 1880.

V místech dnešních Černic stávala ves Černičky s tvrzí patřící vladykům z Černic. Tvrz zanikla v 16. stol. a na jejím místě snad stojí bývalé obydlí lesmistra postavené koncem 18. stol.

V roce 1586 v místech bývalé vsi Černičky založil Petr Vok z Rožumberka oboru dnes známou pod jménem Černická obora a to snad bylo příčinou i zániku vsi Černičky.

Ve druhé polovině 18. stol nechal uprostřed bývalé obory kníže Václav Paar postavit lovecký zámeček, který byl koncem 18. stol. barokně upraven.

Přístupné jsou pouze exteriéry zámku.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz