Zámek Černá Voda

790 54, Černá Voda
Černá Voda/Památky - Černá Voda


Popis místa
Pozdně renesanční zámek Černá Voda byl postaven v 17. století na okraji nynější stejnojmenné obce v okrese Jeseníky. Johann Mikusch z rodu Mikuschů dostal podle listin v roce 1618 od panství zdarma dřevo a vápno ke stavbě jednopatrové budovy s kaplí. A tak započala stavba. Zámek je přízemní budova, ke které patří hospodářská budova a kaple. Zámeček je sice v zachovalém stavu, avšak veřejnosti bohužel nepřístupný.

790 54, Černá Voda
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Zámeček sloužil jako škola a později jako skladiště. Dnes bohužel není veřejně přístupný.

Přesto je to zajímavá stavba a stojí za vidění, jakožto i celá Černá Voda s mnoha památkami, s hlubokými lesy, kde se z ničeho nic vynořují staré žulové lomy.

Do dnešních dnů se zachovala obytná budova, kaple a věž. Stáj a ohradní zeď nese stopy barokní přestavby a také pozdějších úprav.

Zámek postvili počátkem 17. století Mikuschové, kteří jej vlastnili do roku 1794. Poté zámek často střídal majitele, ze kterých byli asi nejznámější Šternberkové.

Podle pověsti se ve zdech zámku prochází jedna z jeho dávných majitelek. Prý nedovolila poddané ženě, aby se postarala o své dítě při práci na poli a dítě zemřelo.

Nešťastná žena ji proklela a zlá paní tak dodnes chodí po zámku s dítětem v náručí a čeká na vysvobození. Co by jí pomohlo, to pověst bohužel tají.

Zámek je pro veřejnost nepřístupný. Přístupné jsou pouze exteriéry zámku.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz