Zámek Čekanice



Popis místa
Zámek Čekanice najdete v okrese Strakonice. V místech dnešního zámku Čekanice tu dříve stávala tvrz jako původní sídlo majitelů panství, ale po požáru sídla roku 1785 byl v jejích místech postaven nový klasicistní zámek.

Blatná, 388 01, Čekanice
Telefon: Nevyplněno
E-mail:
Web: http://zamek-cekanice.webnode.cz

Naplánovat trasu

Na zámku je v současné době hotel.

V místech dnešního čekanického zámku stávala původně tvrz jako sídlo majitelů panství, ale po požáru sídla v roce 1785 byl v jejích místech Janem Jiřím Helversenem postaven nový klasicistní zámek.

Helversenové drželi statek až do roku 1868, kdy je Karel, svobodný pán z Helversenu, prodal kněžně Marii Sidonii Lobkovicové.

Od Lobkoviců, jejichž alianční znak dodnes zdobí trojúhelný štít nad vstupem ve východním průčelí, koupili Čekanice r. 1891 Vlasta Stránecká a její syn Miloslav, za nichž došlo k některým stavebním úpravám zámku (r. 1910 byla přistavěna na severní straně boční kaple, vznikly i nové zrcadlové a segmentové stropy).

Roku 1945 byl zámek i s celým velkostatkem zabaven Židlickým, stal se majetkem československého státu a po adaptaci byl využit jako ústav sociální péče o mládež.

Na zámku je umístěn hotel.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz