Zámek Čechtice

náměstí Doktora Tyrše, 257 65, Čechtice, Tel.: +420 774 000 570, jitka.korbelova@zamekcechtice.cz
Čechtice/Památky - Čechtice


Popis místa
Obec Čechtice se nachází necelých 8 km od sjezdu z dálnice D1 mezi Vlašimí a Humpolcem. Najdete v ní krásný barokní zámek, který nyní slouží návštěvníkům jako hotel s příjemnou atmosférou a moderním wellness centrem. K zámku přiléhají také udržované zahrady. Zámek je oblíbeným místem pro pořádání svateb, rodinných oslav či firemních setkání.

náměstí Doktora Tyrše, 257 65, Čechtice
Telefon: +420 774 000 570
E-mail: jitka.korbelova@zamekcechtice.cz
Web: http://www.zamekcechtice.cz

Naplánovat trasu

V současné době má zámek svého majitele a slouží jako školicí a relaxační centrum. Zámek nabízí ubytování, stravování i sportovní vyžití pro firemní setkání nebo semináře.

Objekt prošel rozsáhlou, ale jednoznačně účelovou rekonstrukcí, která zachovala historický ráz zámku, avšak vnitřní prostory přizpůsobila potřebám seminárního centra.

Zajímavá a historicky hodnotná jsou původní vrata průjezdu nebo citlivě restaurované původní dveře, které slouží svému účelu dodnes.

V okolí najdete mnoho zajímavých míst, například zámek Růžkovy Lhotice, ve stejném objektu také muzeum Podblanicka nebo 10km vzdálený meteorologický stožár u Košetic, který patří k našim nejvyšším stavbám a na jehož vrcholu je vyhlídka.

Čechtický zámek je barokní trojkřídlá, jednopatrová budova s průjezdem a balkónem uprostřed středního křídla. Střední křídlo, východní křídlo a část západního křídla vznikly v první etapě výstavby zámku. Zbývající část západního křídla je raně barokní a byla postavena později.

Nádvorní strany křídel jsou zdobeny arkádami. Střechu středního křídla doplňuje v ose věžička s hodinami.

Původně zde stávalo sídlo, které vyhořelo roku 1642. Na stejném místě si nechal v letech 1656 - 1658 čechtický pán hrabě z Holleweilu vystavět nový zámek, který nebyl nikdy zcela dokončen.

Ke konci 17. nebo začátkem 18. století byla budova prodloužena o západní křídlo. Na zámku sídlila většina pozdějších majitelů, od roku 1702 např. Jan Leopold Donát z Trautsonu a Falkenštejna.

V roce 1766 je uváděn jako majitel panství Karel Josef von Palm-Gundenfingen a po roce 1841 zde sídlili Auerspergové. Právě od nich obec zámek odkoupila v roce 1926, aby jej přeměnila v místní školu, která zde působila do roku 1996.

Jako každý zámek i Čechtice mají své tajemství. Zde je drží zejména zámecká sklepení. Kdysi prý odtud vedla tajná chodba, podle pověsti až k Velkému kameni.

Skutečně tu ze sklepení chodba vede, vchod do ní je bohužel dnes již zazděný, a proto se zde nabízí prostor tajemným pověstem zámku.

Zámek slouží jako relaxační centrum a není veřejnosti přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz