Zámek Častolovice

Masarykova, 517 50, Častolovice, Tel.: +420 494 323 646, Info@zamek-castolovice.cz
Častolovice/Památky - Častolovice


Popis místa
Častolovický zámek se nachází ve stejnojmenné obci v okrese Rychnov nad Kněžnou na místě původní tvrze. Zámek má čtvercový půdorys. Uprostřed je velké nádvoří s freskami a barokní kašnou. V přilehlém anglickém parku byla zřízena obora s lesní zvěří.

Masarykova, 517 50, Častolovice
Telefon: +420 494 323 646
E-mail: Info@zamek-castolovice.cz
Web: http://www.zamek-castolovice.cz

Naplánovat trasu

Soukromý renesanční zámek Častolovice je ve vlastnictví Diany Phipps Sternbergové, která také dohlíží na jeho provoz.

Zámek leží ve východních Čechách na soutoku řek Bělé a Kněžny vedle silnice č. 11 mezi Hradcem Králové a Rychnovem nad Kněžnou.

Zámek sám má čtvercový půdorys o straně 60-ti metrů a v jeho středu je rozsáhlé nádvoří, jehož dominantou je barokní kašna z 18. století. Koruny Wilsonových topolů nabízí stín pro klidné posezení, které umocní tiše hrající klasická hudba. Na zámeckém nádvoří je v provozu kavárna s restaurací a kiosek.

Vedle zlatých rybek v kašně žije zde ve voliérách několik druhů papoušků.

Chloubou zámecké Expozice je Rytířský sál s malovaným kazetovým stropem.

Pro bezbariérový přístup do Expozice je k dispozici plošina pro vozíčkáře a pro nevidomé jsou připraveny speciální hmatové prohlídky.

Na zámku nebo v parku je možno, po domluvě se správou zámku, uspořádat svatební obřady, bankety, koncerty a jiné rodinné popřípadě podnikové oslavy.

V Anglickém parku s dlouhými průhledy a s dominující staletou lipovou alejí, byla zřízena obora s bílými daňky, jeleny Dybowského a další lesní zvěří. K nejoblíbenějším místům v parku pro děti bezpochyby patří Zámecký zvěřinec, kde si mohou pohladit, jak lamy a poníky, tak i göttingenská prasátka, kamerunské kozičky a další zvířátka.

Paní Diana Sternbergová shromáždila okolo zámku na 150 druhů staromódních růží, které jejich milovníci přijíždí obdivovat hlavně v červnu. V Růžové a Vodní zahradě stále kvete také množství různých květin a okrasných keřů. U rybníku s ostrůvkem, kde žijí divoké kachny, byl v roce 2011 postaven altán Gloriet, který nabízí návštěvníkům občerstvení.

Pro nejmenší je v jeho blízkosti dětské hřiště. Součástí zámeckého areálu jsou i dvě hlídaná parkoviště vhodná i pro autobusy.

Historie častolovického zámku sahá do 13. století, kdy na jeho místě stávala vodní tvrz. V letech 1588–1615 byla tvrz přestavěna v renesanční zámek Janem Bedřichem z Oppersdorfu. Z této doby se dochovaly fresky na fasádě nádvoří. V 18. století přibyla doprostřed nádvoří barokní kašna. Koncem 17. století se zámek stal hlavním sídlem rodu Šternberků.

Počátkem 19. století byl objekt rozšířen o anglický park a o několik desítek let později jej Jaroslav ze Šternberka nechal přestavit ve stylu moderní anglické pseudogotiky. Na počátku 20. století byla však zámku navrácena renesanční forma. V té době zde také vyrostla osmiboká věž, která sloužila jako vodojem pro rozvod vody do zámeckého komplexu.

V období protektorátu byl areál zámku Častolovice využíván německými okupanty a po únoru 1948 jej zabral stát. Po sametové revoluci byl zámek navrácen Franzisce Dianě Sternbergové. Následně byl zrekonstruován a otevřen pro veřejnost.

  Otvírací dny Čas
28. duben - 28. září Út - Ne

9:00 - 18:00

prd Otvírací dny Čas
15.duben - 28.září  Út-Ne 9-18

Zámecký  park, zvěřinec a dětské hřiště jsou otevřeny denně po celý rok, od rána do soumraku.
 
V těchto měsících je vstupné do zámeckého zvěřince a parku dobrovolné. Příspěvky budou pomáhat při péči o zvířátka a  park.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz