Zámek Čakovice

Cukrovarská, 196 00, Praha 9, Tel.: +420 283 061 419, info@cakovice.cz
Praha 9/Památky - Praha 9


Popis místa
Současný zámek z druhé poloviny 18. století stojí na místě původní tvrze v pražských Čakovicích, v sousedství místního cukrovaru. Dnes Základní umělecká škola Marie Podvalové využívá dvě třetiny prostor, jedna třetina slouží jako reprezentační prostory, místa pro setkávání, prezentace, schůze a koncerty městské části Praha – Čakovice.

Cukrovarská, 196 00, Praha 9
Telefon: +420 283 061 419
E-mail: info@cakovice.cz
Web: http://www.cakovice.cz/MESTSKA-CAST/Zamek-Cakovice

Naplánovat trasu

Čakovický zámek již 40 let poskytuje zázemí uměleckému vzdělávání.

Základní umělecká škola Marie Podvalové využívá dvě třetiny prostor, jedna třetina slouží jako reprezentační prostory, místa pro setkávání, prezentace, schůze a koncerty městské části Praha – Čakovice.

21 místností, tříd, využívá hudební, výtvarný a literárně-dramatický obor základní umělecké školy. Všechny jsou zařízeny tak, aby zachovaly zámecký ráz a inspirovaly mladé umělce k tvůrčí práci.

Výtvarný obor se stará o výzdobu všech prostor. V posledních letech pořádáme pravidelné výstavy v nových půdních prostorách zámku, které nazýváme Galerie.

Razantní proměnou prošel i největší sál zámku, nyní nově s názvem Schoellerův sál – multifunkční prostor pro akce slavnostního charakteru, nebo například jednání zastupitelstva MČ.

Veřejnost vyhledává  pravidelné akce, které se na zámku konají: koncerty žáků ZUŠ, koncerty pedagogů ZUŠ, výstavy, divadelní představení žáků LDO ZUŠ, akce Zámecká noc, Advent na zámku i kulturní akce na nádvoří i v parku jako je Promenádní koncert a výstavy.

Zámek je kulturním centrem městské části a takový je i cíl jeho uživatelů.

Dnešní zámeček byl původně tvrzí, jejíž starší verze byla za třicetileté války značně zpustošena. Hrabě Caretto-Millesino prodal v roce 1698 Čakovice prezidentovi dvorské komory Františku Josefovi Šlikovi. Šlik však neměl děti, a tak v roce 1740 připadl čakovický statek podle jeho přání hrabatům Josefovi a Quidovi z Weissenwolfu, od nichž ho v roce 1760 koupila ovdovělá Šlikova manželka Antonie Josefa, rozená Krakovská z Kolovrat.

Jedna z dalších majitelek, Antonie z Klebelsberku, dala zdejší tvrz pravděpodobně v letech 1773-1785 přestavět na zámek. V r. 1799 odkázala čakovický statek svému synovi Františkovi z Klebelsberku. V druhé polovině 19. století proběhla ještě jedna stavební úprava zámku.

Zámek není veřejnosti zpřístupněn. Je využíván ZUŠ Marie Podválové a ke společenským akcím městské části Praha – Čakovice.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz