Zámek Bzenec

Zámecká, 696 81, Bzenec, Tel.: +420 518 306 411, podatelna@bzenec.cz
Bzenec/Památky - Bzenec


Popis místa
Zámek Bzenec se nachází ve stejnojmenném městě. Zámek tvoří čtyřkřídlá dvoupatrová budova s nárožními polygonálními věžičkami. V hlavním průčelí vyniká balkónový portikus na pilířích. Jedná se o rozsáhlý zámek v pseudogotickém stylu s přilehlým anglickým parkem, ve kterém se tyčí mohutná stará lípa, jejíž věk se odhaduje na více než 900 let. V současné době je zámek Bzenec prázdný a není pro veřejnost otevřen. O víkendech je však přístupný areál, v němž se zámek nalézá.

Zámecká, 696 81, Bzenec
Telefon: +420 518 306 411
E-mail: podatelna@bzenec.cz
Web: http://www.starybzenec.cz/zamek/

Naplánovat trasu

Zámek je čtyřkřídlá dvoupatrová budova s nárožními polygonálními věžičkami. V hlavním průčelí vyniká balkónový portikus na pilířích. Na zámek navazuje terasovitá zahrada spolu s parkem. V současné době slouží zámecký areál vinařským závodům, které využívají i rozlehlé renesanční sklepy pod zámkem. Na zámku se pořádají také svatební obřady.

Veřejnosti jsou přístupné pouze exteriéry zámku.

Na místě současného bzeneckého zámku se původně rozkládala pozdně gotická opevněná tvrz, která byla postavena ve druhé polovině 15. století na základech starého bzeneckého hradu. V 16. století byla přestavěna na renesanční zámek, který nechal hrabě Erdman Kryštof Pruskovský v letech 1709−1710 přebudovat do barokního stylu. Přestavba byla realizována podle projektu architekta Domenica Martinelliho.

Pan Vilém z Reichenbachu nechal poté barokní zámek Bzenec zbořit a místo něj vybudoval na stejném místě v roce 1855 zámek zcela nový, v tehdy módním slohu novoanglické gotiky. Během této přestavby nechal také vytvořit od základu novou zámeckou zahradu ve stylu krajinářského parku.

Zámek Bzenec získalo v roce 1938 místní vinařské družstvo a v rozsáhlých sklepeních zámku, které sahají daleko pod park, nechávalo zrát sekt Château Bzenec. V roce 2002 koupilo město Bzenec celý zámek i s přilehlým parkem a provedlo první opravy dvou věží na nárožích.

Zámek není veřejnosti přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz