Zámek Bukovec

Bukovec, 345 62, Bukovec
Bukovec/Památky - Bukovec


Popis místa
Zámek Bukovec se nachází ve stejnojmenné obce vzdálené asi 10 km od Horšovského Týna. Tvoří dominantu této malé obce. Zámek je postaven v pozdně barokním stylu, který již obsahuje znaky klasicismu. Základy a sklepení zámku jsou však z větší části gotické, ovšem barokní přestavba se promítla i zde. Celá stavba má obdélníkový půdorys a je zastřešena mansardovou střechou. V současné době je zámek v rukou soukromých majitelů a je veřejnosti nepřístupný.

Bukovec, 345 62, Bukovec
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: http://www.pola.name/zamek_bukovec_cz.html

Naplánovat trasu

Historie obce Bukovec sahá až do daleké minulosti. První zmínka o ní pochází již z roku 1177 a již v této době je zde doloženo šlechtické sídlo. Původní bukoveckou tvrz dali postavit bratři Mutina a Dobrohost z Bukovce patrně o něco dříve. Nejspíš roku 1174. Páni z Bukovce byli boční větví rodu Vršovců, který patřil mezi nejmocnější klany v Čechách.

Po pánech z Bukovce vlastnil tvrz spolu s vesnicí rod pánů z Velhartic, po nich páni z Rožmberka, Ronspergu a Gutštejna.

Roku 1546 ji zakopili páni z Lobkowicz, kterým však byla zkonfiskována a prodána hrabatům z Trauttmansdorfu. Ti přestavěli v té době patrně velice zchátralou tvrz na pohodlný zámeček, který zůstal v jejich držení až do doby První republiky, kdy byl převeden do rukou církve, neboť byl již dříve využíván jako fara. V době komunismu byl využíván jako sídlo ředitelství místního zemědělského družstva. Po revoluci byl znovu navrácen církvi, poté převeden na salesiánské středisko pro mládež Oáza, od něhož ho koupil hrabě Bedřich Pola.

Zámek není veřejnosti přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz