Zámek Březovice

538 63, Březovice
Březovice/Památky - Březovice


Popis místa
Zámek je nově opraven, v soukromých vlastnictví, není veřejně přístupný. Nachází se v zadní části hospodářského dvora a přes zavřená vrata jde spatřit jen částečně. Hospodářský dvůr lze obejít, k vidění je pak bohužel jen jihovýchodní nároží.

538 63, Březovice
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Obec Březovice leží při silnici I/17 z Chrudimi na Vysoké Mýto. Vlastní zámeček se nachází při jižním okraji obce ve směru na Rosice.

Bohužel stojí až v zadní, jihovýchodní části hospodářského dvora a přes zavřená vrata jej lze spatřit jen částečně. Hospodářský dvůr lze sice částečně obejít, ale uvidíte jen jihovýchodní nároží.

V současné době je zámeček v soukromých rukou.

Historie tvrzí v Březovicích není zcela objasněna. Z literárních pramenů vyplývá, že místní vladykové se v 15. stol. nazývali Kroměšínové z Březovic a byli husitskými hejtmany. Dále jsou zmiňováni Příbkové z Otoslavic, kteří zde sídlili v 16. stol., kdy je poprvé přípomínána místní tvrz v roce 1543 a na konci 16. stol. je připomínána tvrz hořejší "znova postavená" a stará či dolejší tvrz.

Dolní pravděpodobně starší tvrz Příbkové prodali v r. 1608 a horní, pravděpodobně mladší tvrz prodali v roce 1653. Horní tvrz se s největší pravděpodobností dochovala ve zdivu dnešního zámečku.

Starší tvrz snad z 15. stol. se nedochovala. Předpokládá se že stávala jižněji blíže říčky Novohradka. Někdy je za její pozůstatek považován sklípek při dolním okraji svahu pod dnešním zámkem.

Zámek je v soukromém vlastnictví a není veřejnosti přístupné. Exteriéry zámku jsou přístupné jen částečně.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz