Břeclavský zámek

U Tržiště, 690 02, Břeclav, Tel.: +420 519 326 900, info@breclav.eu
Břeclav/Památky - Břeclav


Popis místa
Zámek Břeclav se nachází v samém centru města Břeclav. Tento pozoruhodný renesanční zámek byl přestavěný z významného přemyslovského hradu, který nechal původně vybudovat kníže Břetislav v letech 1041 až 1050 jako hrad sloužící k ochraně obchodní stezky vedoucí přes hraniční řeku Dyji. První velkou přestavbu zažil hrad Břeclav již ve 13. století za vlády Přemysla Otakara I. kdy byl přestavěn z původně dřevěného hradu na hrad kamenný.

V současné době je zámek v majetku města Břeclav a je bohužel zcela vyklizen. Památku si je možné prohlédnout pouze ve dnech otevřených dveří. 

Roku 1384 připadá hrad Břeclav do majetku rodu Liechtensteinů a roce 1534 přechází pod rod Žerotínů, kteří skupováním okolních statků vytvořili kolem hradu zozsáhlé panství a započali s přestavbou hradu na renesanční zámek. Hlavně díky Janu Mladšímu ze Žerotína začíná zámek Břeclav kolem roku 1570 získávat svojí dnešní tvář s typickou jednoduchou výzdobou a toskánským sloupovím.

Od 2. poloviny 18. století zámek Břeclav přestává plnit svou funkci sídla feudálů a jsou zde postupně umisťování zemské úřady jako okresní soud, četnictvo a věznice.

Během druhé světové války zámek Břeclav utrpěl velké škody při bombardování a v roce1945 se zámek Břeclav stává majetkem Československého státu. Jsou zde umístěny základní odborná škola a úřadovna SNB. Po roce 1970 začal zámecký objekt sloužit jako sídlo dalších státních a společenských organizací jako Domu politické výchovy OV KSČ, Socialistické akademie a České státní pojišťovny.

Během roku 1973 byla na zámku Břeclav stržena hlavní část novogotické západní brány.

Zámek je přístupný pouze ve dnech otevřených dveří.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz