Zámek Bruntál

Zámecké náměstí, 792 01, Bruntál, Tel.: +420 554 717 947, zamek@mubr.cz
Bruntál/Památky - Bruntál


Popis místa
Původní pozdně gotický hrad v Bruntále byl v průběhu 16. a 17. století přestavěn na honosný reprezentační zámek pánů z Vrbna. Na zámku lze zhlédnout cenný mobiliář původních interiérů, rozsáhlou obrazovou sbírku, zbrojnici a knihovnu. Dnes je zámek sídlem regionálního muzea a místem konání rozmanitých kulturních a společenských akcí.

Zámecké náměstí, 792 01, Bruntál
Telefon: +420 554 717 947
E-mail: zamek@mubr.cz
Web: http://www.mubr.cz/zamek

Naplánovat trasu

Na místě dnešního zámku stál dříve gotický hrad z konce 15. století. Během následujícího století byl přestavěn na zámek ve stylu severské renesance, který sloužil jako reprezentační sídlo pánů z Vrbna. V době přestavby vzniklo zámecké nádvoří s arkádovým ochozem a zámecká věž.

Po bitvě na Bílé hoře zámek spravoval řád německých rytířů. V průběhu třicetileté války bylo panství silně poškozeno a plánovala se jeho demolice. Nakonec se však dočkalo přestavby a v roce 1769 dostalo dnešní podobu. Drobné úpravy však probíhaly ještě během 19. a počátkem 20. století. Po druhé světové válce přešla správa hradu do rukou státu.

Objekt je ojedinělou ukázkou spojení renesančního a barokního slohu v jednom architektonickém celku. K zámeckému areálu náleží i park z 16. století, který byl později upraven na zámeckou zahradu. Prostory bruntálského zámku z části slouží jako muzeum – je zde expozice věnovaná přírodě Bruntálska a expozice řemesel a živností.

  Otvírací dny Čas
Říjen - duben Út - Ne + Sv 9:00 - 16:00
Květen - září Po - Ne + Sv 9:00 - 17:00


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz