Broumovský zámek

Broumov, 348 15, Broumov, Tel.: +420 374 782 478, ou.broumov@tiscali.cz
Broumov/Památky - Broumov


Popis místa
Broumovský zámek je jeden ze tří nacházejících se v blízkém okolí města Broumov. V bývalé horské osadě Nový Haimhausen, blízko německých hranic nechala postavit rodina Heimhausenů tento dvoupatrový lovecký zámeček, pro své sezóní pobyty v tomto kraji. V současnosti je zámek v soukromém vlastnictví a pro veřejnost není přístupný.

Broumov, 348 15, Broumov
Telefon: +420 374 782 478
E-mail: ou.broumov@tiscali.cz
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Tato část Broumova byla až do roku 1945 samostatnou osadou Nový Haimhausen. Dnes je zde pouze malá horská osada nad Hamerským potokem s dominantou patrového novoklasicistního loveckého zámečku s romantickými prvky.

Ten zde nechala vystavět rodina Heimhausenů v 70. letech 19. století stavebním mistrem A. Libelem.

Po znárodnění tady sídlila správa pionýrského tábora. Dnes je zámeček v soukromém vlastnictví a není přístupný.

Nový Haimhausen je původní osada, která je od roku 1945 součástí Broumova. Byla založena majitelem panství v Chodové Plané Zikmundem Heimhausenem, který panství v Chodové Plané spravoval od roku 1724 až do roku 1793, kdy zemřel ve věku 85 let. Měl velké znalosti z oblasti hospodářství a hornictví, proto ves založil v souvislosti s rozvíjejícím se hutnictví v této oblasti.

Se smrtí Zikmunda Heimhausena vymírá i mužská linie rodu. Majetek po otci zdědila jeho starší dcera Johana. Ta jej odkázala svému vnukovi s povinností, aby ke svému jménu připojil i jméno vymřelého rodu. Tak vznikl roku 1818 přídomek Berchem-Heimhausen, kdy vnuk hrabě Kajetán von Berchem-Heimhausen převzal chodovské panství.

Lovecký zámek, mající charakter spíše větší romantické vily, stojí v údolí Hamerského potoka od 70. letech 19. stol., kdy byl postaven z popudu Kajetánova syna Jana Arnošta (Johana Ernesta Berchem-Heimhausena, 1823-1896). Dnes je zámek v soukromých rukou.

V současnosti je zámek v soukromém vlastnictví a pro veřejnost není přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz