Zámek Brodek

Zámecká, 798 07, Brodek u Prostějova, Tel.: +420 582 370 003
Brodek u Prostějova/Památky - Brodek u Prostějova


Popis místa
Barokní, klasicistně přestavěný zámek Brodek u Prostějova je obklopen malebným parkem na okraji obce. V současnosti probíhá rekonstrukce, park ani zámek nejsou veřejnosti zpřístupněny.

Zámecká, 798 07, Brodek u Prostějova
Telefon: +420 582 370 003
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Klasicistní zámek na konci obce Brodek je místní chloubou. V minulosti hostil tak významné osobnosti jako byl císař Josef II., císař František I. s císařovnou nebo německý korunní princ Bedřich.

Po roce 1992 byl v restituci vrácen potomkovi posledních majitelů, JUDr. Richardovi Belcredimu, který objekt postupně rekonstruuje. Zámek je pro veřejnost nepřístupný.

Současný zámek je obdélná jednopatrová budova s mansardovou střechou. Nízká hospodářská stavení vytvářejí na východní straně čestný dvůr s kašnou, zdobený plastikami a kulisami klasicistních bran z doby Schrattenbachů.

Novostavbu barokního venkovského sídla postavil v letech 1707-9 vídeňský architekt J.B. Fischer z Erlachu pro Pavla Karla z Kleinburgu. Jednoduchá obdélná stavba má ve vstupním průčelí sloupový portikus, v zahradním průčelí pak osový rizalit. Jeho syn Karel Bedřich prodal Brodek roku 1733 hraběti Corfitzovi z Ulfeldu, který jej v letech 1750-55 nechal upravit klasicistně.

Za vlastnictví Schrattenbachů (1766-1827) byly dosud volně stojící boční budovy propojeny kulisami klasicistních bran, budovy samotné dostaly empírové fasády. Roku 1827 získal Brodek sňatkem hrabě Gustav Josef Kalnoky jehož potomci provedli drobné úpravy interiérů a opětovně i fasád.

Po konfiskaci v roce 1945 byl mobiliář zámku rozkraden, zmek byl využíván jako skladiště, jeho okolí postupně pustlo. Roku 1992 získal Brodek v restituci hrabě Richard Belcredi (jako dědictví po matce Tereze Kalnokyové), od té doby jej postupně dává do pořádku.

V současnosti probíhá rekonstrukce, park ani zámek nejsou veřejnosti zpřístupněny.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz