Zámek Brantice

793 93, Brantice
Brantice/Památky - Brantice


Popis místa
V Branticích, nedaleko severomoravského Krnova, stojí původně renesanční zámek. Nachází se na levém břehu řeky Opavy. Vesnice je však daleko starší. Zámek je veřejnosti nepřístupný.

793 93, Brantice
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Brantice vznikly nejpozději ve 13. století, jejich existence je doložena písemnými zmínkami z roku 1222. Tvrz na místě dnešního zámku prokazatelně stála již v roce 1449.

První renesanční variantu zámku dokončil majitel knížectví Jeroným Reinwald roku 1604. Stopy této doby se nejlépe zachovaly v jeho jižním a východním křídle. Následující barokní přestavba rodu Trachů z Březí přišla počátkem 18. století v podobě nového severního křídla a později zámeckého parku. Klasicistní fasády zámek získal počátkem 19. století za Khuenburgů.

Roku 1901 získali panství Lichtenštejnové, kteří budovy upravili pro potřeby svých úředníků. Přesto se v přízemí dochovaly valené klenuté stropy a v patře rovné.

Čelo nádvoří s patrovými zasklenými arkádami míří na jihozápad do parku. Klasicistní fasády mají okrovou barvu. Do zámku se vchází z opačné strany sloupovým portálem zdobícím vstupní průjezd.

Po druhé světové válce a znárodnění zde byl dlouhou dobu krizový sklad léčiv. V současnosti obec hledá nové využití pro zámek, park i sousedící sportovní areál s fotbalovým hřištěm a tenisovými kurty.

Veřejnosti jsou přístupné pouze exteriéry zámku.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz