Zámek Bohdalice

683 41, Bohdalice, Tel.: +420 517 358 276, zsbohdalice@vys.czn.cz
Bohdalice/Památky - Bohdalice


Popis místa
Barokní zámek v Bohdalicích-Pavlovicích v okrese Vyškov pochází z počátku 18. století. Původně byl sídlem olomouckých jezuitů. V průběhu 19. století byl přestavěn v empírově-klasicistním duchu. V současné době je využíván jako škola.

Bohdalický zámek vstoupil do historie v listopadu roku 1805, kdy zde 29. listopadu přenocoval ruský car Alexander I. před bitvou u Slavkova. V Bohdalicích přespal téhož dne i císař František II., který měl s carem krátkou poradu. Císař nespal na zámku, nýbrž u správce panství.

Jako vzpomínka na tyto historické události roku 1805 se pořádají v zámeckém areálu včetně parku jedenkrát za dva roky tzv. Carské slavnosti za účasti členů spolků vojenské historie věnujícím se napoleonským válkám.

Od konfiskace v roce 1945 jsou Bohdalice majetkem obce a dnes je v zámku umístěna škola.

Původní tvrz stávala již ve 14. století na Holém kopci a byla patrně pobořena za bojů mezi markrabaty Moštem a Prokopem, neboť v r. 1420, při prodeji dvora v Bohdalicích, se hovoří o tvrzišti zvaném Kopec.

Nová tvrz, vlastně již zámek, byla vystavěna mnohem později, v renesančním slohu a připomíná se teprve v r. 1551.

V r. 1638 prodala statek, k němuž patřily vsi Bohdalice a Pavlovice, Eliška Polyxena Dembinská z Dembině olomouckým jezuitům.

Po zrušení řádu koupil v r. 1783 bohdalický statek za 111 008 zl. Raimund Manner, z jehož potomků se Michal Josef Manner († 1894) zasloužil o rozvoj českého života na Vyškovsku.

Přestavbami v 19. a 20. století ztratil zámek svou umělecko-historickou hodnotu.

Zámek je sídlem školy. Volně přístupný veřejnosti není.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz