Zámek Blatno

430 01, Blatno, Tel.: +420 474 625 839, uradblatno@centrum.cz
Blatno/Památky - Blatno


Popis místa
Zámek Blatno leží ve ve stejnojmenné obci v ústeckém kraji asi 6 km od města Chomutov. Zámek je patrová dvoukřídlá budova. Na jižní a západní straně se zachovaly zbytky opevnění z bývalého hradu. Zámek je dnes sídlem obecního úřadu.

430 01, Blatno
Telefon: +420 474 625 839
E-mail: uradblatno@centrum.cz
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Po druhé světové válce využívala zámeček lesní správa, dnes slouží obci. Současnou secesní podobu získal zámek během přestavby v letech 1903-1904, kdy bylo jedno křídlo zcela zbořeno a zbylé bylo sníženo o patro.

Dnes v zámečku sídlí obecní úřad.

Původní hrad Blatno vznikl ve 14. století jako komenda německých rytířů. Roku 1404 převzal Blatno král Václav IV. a postupem času ho nechal přestavět na hrad s věží. Ladislav Pohrobek ho pak v roce 1454 zastavil Mikuláši Hasištejnskému z Lobkovic a od roku 1455 hrad patřil Janu Caltovi z Kamenné hory. Již před rokem 1460 byl však za neznámých okolností zcela rozbořen a opuštěn.

V roce 1560 nechal nový pán Blatna arcivévoda Ferdinand na místě starého hradu vybudovat nový zámek. Poté patřil zámek Jiřímu z Lobkovic, který byl však obviněn z velezrady, za kterou byl také císařem Rudolfem II. odsouzen. Jeho zkonfiskovaný majetek pak koupil Adam Hrzán z Harasova. Za třicetileté války bylo Blatno vypáleno a pobořeno, v roce 1707 se stal jeho držitelem Jáchym Adam Ondřej z Lichtenštejna a nechal jej přestavět na barokní zámek, který měl sloužit loveckým kratochvílím a jako obydlí vrchního lovčího.

V prostorách blatenského zámku zřídil v roce 1773 Jan Ignác Ehrenwerth lesnickou školu, první na území někdejšího mocnářství. V 70. letech 19. století byla provedena přestavba zámku, při které zmizel původní barokní charakter objektu.

Zámek je přístupný dle návštěvních hodin obecního úřadu, který na zámku sídlí.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz