Zámek Blansko

Zámek, 678 01, Blansko, Tel.: +420 516 417 221, muzeum@blansko.cz
Blansko/Památky - Blansko


Popis místa
V Blansku stojí dodnes dobře dochovaný zámek, jemuž vtisknul renesanční podobu rod pánů z Rožmitálu a později rod Salmů. Poslední stavební úpravy z 60. let minulého století se na jeho podobě svou snahou o neorenesanci podepsaly spíše negativně.

Zámek, 678 01, Blansko
Telefon: +420 516 417 221
E-mail: muzeum@blansko.cz
Web: http://www.muzeum-blansko.cz

Naplánovat trasu

První zmínky o blanském panství pocházejí z první poloviny 12. století, kdy se Blansko stalo biskupským majetkem. Předpokládá se, že původní tvrz neměla kromě kostela žádné opevněné postavení. První zmínka o samotné obranné tvrzi pochází až z poloviny 16. století.

Od počátku 17. století vlastní zámek rod pánů z Rožmitálu. Zhruba o sto let později se zámek dostal do rukou rodu Salmů. V té době na něm pobývala řada významných osobností, například Josef Mánes.

Později zámek chátrá a od 30. let 20. století slouží jako nájemní dům a noclehárna. Ve stejné době město Blansko několikrát bezvýsledně žádá o odkoupení této nemovitosti.

Po druhé světové válce byla budova s pozemky zabavena v rámci Benešových dekretů. V 60. letech minulého století probíhala na zámku celková rekonstrukce, po které byl předán do správy Muzea Blanska. Při těchto posledních stavebních úpravách byl zámek na několika místech přestavěn do neorenesanční podoby.

Duben - říjen úterý - neděle 9:00 - 17:00
Listopad - březen úterý - pátek 9:00 - 17:00


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz