Zámek Bílé Poličany

Bílé Poličany, 544 52, Bílé Poličany, Tel.: +420 499 694 211, recepce@hotelzamekbilepolicany.cz
Bílé Poličany/Památky - Bílé Poličany


Popis místa
Mezi městy Hořice a Dvůr Králové nad Labem se nachází zámek Bílé Poličany. Dnes se zde nachází hotel. Turisté však mohou navštívit nedalekou ZOO ve Dvoře Králové nad Labem či Šporkův Kuks.

Bílé Poličany, 544 52, Bílé Poličany
Telefon: +420 499 694 211
E-mail: recepce@hotelzamekbilepolicany.cz
Web: http://www.hotelzamekbilepolicany.cz

Naplánovat trasu

První zmínky o tvrzi v Bílých Poličanech pocházejí ze 13. století. Poslední zprávy o ní jsou pak z roku 1541, kdy stará tvrz beze stopy zanikla. Novou tvrz v renesanční slohu si zde nechala na konci 16. století postavit paní Alena, vdova po Jiřím z Valdštejna a dcera Jana z Lobkovic.

Po její smrti dokončil stavbu její nevlastní syn Karel z Valdštejna, jehož syn Jiří byl později za podporu stavovského povstání potrestán ztrátou třetiny svého jmění. Poličanské panství tak roku 1623 koupil jeho strýc Albrecht z Valdštejna. Renesanční tvrz Bílé Poličany poté často měnila své majitele a roku 1725 byla za rodu Kotulínských přestavěna na barokní jednopatrový zámek, kolem něhož vznikl rozsáhlý park.

Roku 1804 koupil zámecké panství pražský měšťan František Xaver Cecinkar z Birnitzu. Od Cecinkarových potomků koupila poličanský zámek kněžna Růžena z Hohenlohe, která dala přistavět pravé křídlo zámku. Koncem 19. století zámek kompletně vyhořel a byl přestavěn na jednoduchou budovu s kulatou věží, bez slohových znaků.

Zámek slouží jako hotel, zámek jako takový není veřejnosti volně přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz