Zámek Bílá Voda

790 69, Bílá Voda, Tel.: +420 588 517 555, jerabek@olu.cz
Bílá Voda/Památky - Bílá Voda


Popis místa
Zámek Bílá Voda se nachází ve stejnojmenné obci v okrese Jeseník. Leží v blízkosti hranic s Polskem. Zámek je patrová dvojkřídlá barokní budova s malou věžičkou. Původně bylo postaveno pouze přízemí. Za princezny Marianny Nizozemské však došlo k nástavbě dalšího patra. V blízkosti zámku se nachází pomník císaře Josefa II.

790 69, Bílá Voda
Telefon: +420 588 517 555
E-mail: jerabek@olu.cz
Web: http://www.bilavoda.cz/informace-o-obci/blizke-okoli/

Naplánovat trasu

V současnosti je zámek sídlem Psychiatrické léčebny. Pro širokou veřejnost je tak zámek i jeho exteriéry nepřístupné.

Zámeček v Bílé Vodě postavil hrabě Karel z Lichtenštejna okolo r. 1690; první zmínka o něm je v urbáři z r. 1691, kdy je uváděn jako nové rytířské sídlo. Karlův syn Jakub Arnošt, olomoucký kanovník, založil r. 1727 v Bílé Vodě piaristickou kolej.

Při své obhlídce hranic s Pruskem se u zámku v Bílé Vodě zastavil císař Josef II. (31. srpna 1779). Počátkem 19. století se stal majitelem statku francouzský emigrant hrabě Ludvík d'Ambly; jeho manželka Bettina nechala r. 1848 vojensky potlačit povstání poddaných, kteří odmítali platit neúměrně vysoké daně.

Její dcera prodala r. 1853 Bílou Vodu i s panstvím princezně Marianně Nizozemské, která zámek rozšířila o jedno patro a nechala vybudovat pomník upomínající na návštěvu císaře Josefa II.

Dnes je zámek využit pro potřeby psychiatrické léčebny a léčí se v něm lidé ze závislosti na alkoholu, drogách a jiných závislostech.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz