Zámek Bělá pod Bezdězem

Zámek, 294 21, Bělá pod Bezdězem, Tel.: +420 326 701 216, mkz@mkzbela.cz
Bělá pod Bezdězem/Památky - Bělá pod Bezdězem


Popis místa
Zámek v Bělé pod Bezdězem byl původně obrannou tvrzí a hradem − na zámek byl přestavěn v 16. století. V období pobělohorském spadá do majetku Albrechta z Valdštejna. Dnes je využíván jako bytový prostor a kanceláře. Jedno z křídel zámku slouží jako městské muzeum.

Zámek, 294 21, Bělá pod Bezdězem
Telefon: +420 326 701 216
E-mail: mkz@mkzbela.cz
Web: http://www.mkzbela.cz/zamek/

Naplánovat trasu

Původní zmínky o obranné tvrzi na místě dnešního zámku spadají do raného počátku 14. století. Zakladatelem blízkého města a tvrze byl nejspíše Hynek Berka z Dubé. Po něm získává panství rod Michalovců. V té době je však tvrz pobořena husitskými vojsky.

V polovině 16. století dochází k přestavbě a původní tvrz nahrazuje renesanční zámek. Na přelomu 16. a 17. století je v majetku Bohuchvala Berky, který je stoupencem jednoty bratrské a v období před bitvou na Bílé hoře se dokonce stává nejvyšším purkrabím Království českého.

Za tyto politické postoje je však v období pobělohorském perzekuován a utíká ze země. Bělou pod Bezdězem posléze získává jako konfiskát Albrecht z Valdštejna, který ji připojuje ke svému Frýdlantskému panství. Po jeho zavraždění se zámek na chvíli dostává do rukou rodu Carretů, kteří na něm provádějí další přestavby.

Barokní přestavbu původně renesančního zámku řídil architekt Jean Baptista Mathey. Realizoval ji Bernard Canevall, ze známé rodiny italského stavebního mistra Canevalla. Později však Carretové zámek prodali zpět rodu Valdštejnů.

Roku 1678 zámek kupuje Arnošt Josef z Valdštejna, příbuzný rodu Valdštejnů. Noví majitelé v jeho prostorách zakládají manufakturu a posléze zde sídlí lesnická škola.

Později je zámek využíván jako bytový dům a toto využití mu zůstalo dodnes, pouze v jedné jeho části je zřízeno skromné muzeum.

Duben až červen So a Ne 9:00 - 15:00
Září So a Ne 9:00 - 15:00
Červenec - srpen Po - Ne 9:00 - 15:00

Prohlídka začíná vždy v 9:00, 11:00, 13:00 a 15:00.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz