Zámek Bečváry

281 43, Bečváry
Bečváry/Památky - Bečváry


Popis místa
Zámek Bečváry byl sídlem legendárního vojevůdce Laudona, které se v období komunismu mělo změnit na inseminační stanici skotu. Nakonec jej začala využívat Akademie věd jako archiv. Dnes je bečvárský zámek v soukromých rukou známého hudebníka a není veřejnosti přístupný.

281 43, Bečváry
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Zámek Bečváry vznikl na místě dřívějšího panského sídla ke konci 16. století. Současná podoba stavby vychází z přestaveb v 18. století, kdy zámek vlastnil Ernst Gideon Laudon (nejslavnější rakouský vojevůdce, jehož jméno je zvěčněno ve zvolání "Himmel, Laudon! – Bože, Laudon!" které údajně křičeli pruští vojáci prchající z bitvy). Zároveň vzniká rozsáhlá zámecká zahrada.

Po přestavbách Laudon zámek prodává císařské komoře, od která jej koupil rod Lišků ze Stříbra. Ti vlastnili zámek až do roku 1948, kdy byl znárodněn. Za éry komunismu zámek chátrá a blízké JZD jej využívá jako sklad. Plánuje v něm vybudovat inseminační stanici dobytka.

Posléze objekt získává Československá akademie věd (ČSAV), která jej využívá jako depozitář a archiv. Kyselý vzduch z blízkého hnojiště JZD prý působí na uložené tiskoviny a papíry překvapivě blahodárně − správná vlhkost a kyselost vzduchu totiž údajně zabraňuje stárnutí papíru.

Zámek Bečváry byl postaven nejprve v renesančním slohu, ale přestavby generála Laudona mu vtiskly spíše barokní ráz. Současným majitelem zámku je hudebník Robert Kodym, který jej postupně obnovuje.

V hlavním sále se dochovala vzácná freska dobytí Tróje, z mobiliáře zámku toho však moc zachováno nezůstalo. Část nábytku byla odvezena po konfiskaci a další shnil nebo byl rozprodán.

Dnes je zámek v soukromých rukou a není veřejnosti přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz