Zámek Annaburg

Horšovský Týn, 346 01, Horšovský Týn, Tel.: +420 773 744 275, zehaf@sos-souhtyn.cz
Horšovský Týn/Památky - Horšovský Týn


Popis místa
Lovecký zámeček Annaburg se nachází nedaleko Horšovského Týna v Plzeňském kraji. Původně stál uprostřed rybníka, dnes je však přístupný suchou nohou. Postupem času totiž rybníky vyschly, zámeček přestal plnit svou funkci a stal se zříceninou. O jeho kompletní rekonstrukci se postarali žáci pozemního stavitelství SOU v Horšovském Týně. Veřejnosti není běžně přístupný, občas se zde však pořádají různé kulturní akce nebo také svatby.

Horšovský Týn, 346 01, Horšovský Týn
Telefon: +420 773 744 275
E-mail: zehaf@sos-souhtyn.cz
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Lovecký zámeček Annaburg se nachází v oboře u Horšova, obce nedaleko Horšovského Týna.

Osmiboký barokní zámek tvořený jedinou centrální místností nechali v 18. století postavit Trautmannsdorfové. Své jméno získal po Anně Marii, rozené hraběnce z Herbersteinu, druhé manželce hraběte Františka Norberta.

Po dlouhých létech nezájmu o tuto stavbu zůstaly od 90. let minulého století, kdy se propadla střecha, jen trosky zarostlé stromy. Po rekonstrukci Střední odbornou školou Horšovský Týn se z něj stala opět významná dominanta okolí. Rekonstrukce byla dokončena v roce 2009 a od té doby slouží k pořádání svatebních obřadů, různých občasných akcí nebo k výuce zmíněné SOŠ Horšovský Týn, která zámeček vlastní.

Součástí obory byla také soustava rybníků zvaných ,,Jezírka“. V největším z nich byl navršen umělý pahorek, který byl s pevninou spojen pouze úzkou cestou pro koňský povoz po uměle vytvořeném náspu.

Ve druhé třetině 18. století zde nechal hrabě František Norbert z Trauttmansdorffu, císařský dvorní rada a rytíř Řádu zlatého rouna, postavit malý osmiboký gloriet v rokokovém stylu, krytý mansardovou střechou s lucernou. Kratochvilný pavilon, jehož vnitřní výmalba nápadně připomínala dekoraci zámeckého tanečního sálu, získal své jméno po Anně Marii, rozené hraběnce z Herbersteinu (druhá manželka hraběte Františka Norberta).

Sloužil především jako odpočinkové zařízení vrchnosti při návštěvě obory. Občerstvení se zde podávalo pouze pro úzkou společnost, neboť ke stolu mohlo usednout nejvýše 12 osob.

Změnou majitele v roce 1945 přestal letohrádek sloužit svému účelu, nebyl využíván, ani náležitě udržován. Chátral, došlo ke zborcení střešní konstrukce, a tato u nás ojedinělá stavba se pro svůj neutěšený stav dostala na seznam ohrožených památek.

Pozvolná devastace se projevila také na blízké okolní krajině - nejvýraznější je zánik rybníku. Zásahem správy horšovského statku ve spolupráci se SOŠ a SOU Horšovský Týn se podařilo Annaburg zrekonstruovat. Předlohou pro rekonstrukci byli žákům provádějícím stavební práce pouze dobové fotografie.

Opravy trvaly dva roky, konkrétně od roku 2007 až do roku 2009.

Veřejnosti není zámeček běžně přístupný, občas se zde však pořádají různé kulturní akce, svatby nebo zde probíhá výuka studentů SOŠ Horšovský Týn.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz