Zámek Allein (Samota)

Božice, 671 64, Božice, Tel.: +420 515 275 123, info@obec-jaroslavice.cz
Božice/Památky - Božice


Popis místa
Na počátku 19. století postavený zámek Allein - Samota získal toto jméno díky svému umístění. Romantická stavba projektovaná v duchu alpských horských chat se nachází uprostřed lesů, daleko od civilizace. Od svého vzniku sloužil zámek výhradně k loveckým účelům. V současnosti je chovnou stanicí koroptví a bažantů a pro veřejnost není přístupný.

Božice, 671 64, Božice
Telefon: +420 515 275 123
E-mail: info@obec-jaroslavice.cz
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Lovecký zámek Allein někdy také označovaný jako České Křídlovice, není veřejně přístupný.

Účelově je využíván jako bažantnice, je v čase odchovu a vyvádění mláďat omezen vstup i do okolních lesů.

Zámek nechal v romantickém stylu švýcarských alpských chat vystavět už na počátku 19. století bývalý držitel jaroslavického panství Petr Braun.

Jako lokalitu pro výstavbu svého občasného sídla si vybral odlehlé místo od veškeré civilizace uprostřed lesů. Zámku také proto dal zcela příznačné jméno – Allein, což v českém překladu znamená Samota.

Od doby svého vzniku sloužil objekt výhradně jen k loveckým účelům a k potřebám majitelů panství při jejich vyjížďkách na koních a při panských honech. Stejné poslání měl zámek i v následujících letech.

Když po skončení 2. světové války přešla stavba ze soukromých šlechtických rukou do vlastnictví československého státu, čekaly zámek Allein stavební úpravy. V závěru druhé poloviny 20. století se tak z loveckého zámku stalo rekreační středisko státních lesů.

Nejenom šlechtě, ale i mocipánům se mimořádně odlehlá a utajená poloha líbila a zámek Allein se stal oblíbeným místem jejich oddechu. Lesům zámek zůstal i po sametové revoluci a po drobné změně účelu je Allein v současnosti spíše mysliveckou stanicí s chovem bažantů a koroptví než rekreačním střediskem.

Zámek není pro veřejnost přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz