Zámek Alfrédov

Kostelec, 349 01, Kostelec, Tel.: +420 374 783 593, info@alfredov.cz
Kostelec/Památky - Kostelec


Popis místa
Jednoduchý, pozdně barokní zámeček Alfrédov s neoklasicistními úpravami najdete ve stejnojmenné obci nedaleko Plzně. Zámeček je součástí bývalého panského dvora a v současnosti také wellness a golf Resortu Alfrédov. Na stavbě probíhají rekonstrukční práce a po jejich dokončení zde bude hotel. Veřejnosti tedy stavba není běžně přístupná.

Kostelec, 349 01, Kostelec
Telefon: +420 374 783 593
E-mail: info@alfredov.cz
Web: http://www.alfredov.cz/

Naplánovat trasu

V zámečku se nachází Wellness Hotel Alfrédov.

Ves Alfrédov je známá již od středověku, první zmínka pochází z roku 1239, tehdy se ale ves jmenovala Všelice a patřila pod blízký kladrubský klášter.

V 15. století zde kladrubští nechali postavit hospodářský dvůr, který byl často zastavován, ale po roce 1563 opět vyplacen.

V 17. století je ves výslovně uváděna jako pustá. V 2. pol. 18. století nejspíš byl na místě bývalé vesnice postaven zámeček. Byla to spíše menší patrová stavba obdélníkového půdorysu se zahradou, která ležela uprostřed obezděného dvora.

Když byl v roce 1785 klášter zrušen, zámeček se dostal z centra zájmu a na poměrně dlouhou dobu o něm písemné prameny mlčí.

Objevuje se až roku 1825, kdy ho kupuje Alfréd Windichgrätz. To je uváděn jako zpustlý po rozsáhlém požáru, díky němuž byl až do 40. let 19. stol. neobyvatelný.

Po novém majiteli, který ho nechal opravit byl přejmenován spolu s přilehlou obcí na Alfrédov. K samotnému zámku patřil ještě přilehlý dvůr a ovčín.

Zámek je přístupný pro navštěvníky Wellness Hotelu Alfrédov.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz