Zámek Adršpach

549 52, Dolní Adršpach, Tel.: +420 491 423 979, info@zamekadrspach.cz
Dolní Adršpach/Památky - Dolní Adršpach


Popis místa
Zámek Adršpach stojí ve stejnojmenné obci v náchodském okrese, která proslula především Adršpašskými skalami a pískovcovými skalními městy ve svém okolí. Někteří z majitelů zámku zemřeli násilně. V zámku se nachází horolezecké muzeum s několika expozicemi.

549 52, Dolní Adršpach
Telefon: +420 491 423 979
E-mail: info@zamekadrspach.cz
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

V barokním zámku se nachází vůbec první expozice muzea horolezectví svého druhu v České republice.

Zámek Adršpach patřil rodu Bohdaneckých z Hodkova, kteří tuto renesanční stavbu postavili na místě bývalé tvrze. Otec a syn Adam a Jaroslav však v roce 1620 zahynuli při dodnes nevyjasněné explozi na zámku v Jičíně. Oba dva patřili k podporovatelům českého stavovského povstání.

Po nich získal majetek na chvíli Albrecht z Valdštejna a od něj posléze rod Trčků jako konfiskát po bitvě na Bílé hoře. Štěstí však bývá vrtkavé a možná právě proto byl Adam Erdman Trčka v roce 1634 v Chebu zavražděn i se svým ochráncem Valdštejnem.

Současná podoba zámku vychází z přestaveb provedených v 19. století rodem Nádherných z Borutína. Po zestátnění po druhé světové válce zámek chátral až do roku 1970, kdy se do něj po rekonstrukci přestěhovala část Státního ústředního archivu.

Otevírací doba viz. Horolezecké muzeum Adršpach.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz