Zámek Adamov

Adamov, 679 04, Adamov, Tel.: +420 516 446 221
Adamov/Památky - Adamov


Popis místa
Zámek v Adamově nedaleko Blanska dnes vypadá jako kancelářská budova z dob komunismu. Ačkoli byl dvorním architektem tohoto kdysi empírového skvostu Josef Hardtmuth, okolo se skvěly kolonády a rozkládál se park, nepodařilo se nic z toho do dnešních dní dochovat a v samotném zámku už jde jen v drobných náznacích poznat kdysi reprezentativní historickou budovu. Objekt slouží jako kanceláře a je pro veřejnost nepřístupný.

Adamov, 679 04, Adamov
Telefon: +420 516 446 221
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Původně empírový sloh se dochoval jen v nepatrných náznacích. Fasáda tohoto bývalého zámku Lichtenštejnů vzala za své „péčí“ o památky v komunistickém Československu – okna, která by seděla do zlatých časů nábytkových stěn, béžových koberců Kovral nebo zástěn z umělohmotných „céček,“ jsou její připomínkou.

Interiér budovy dnes slouží jako kanceláře a je pro veřejnost nepřístupný.

Empírový zámek Adamov byl vystavěn rodem Lichtenštejnů. S architektem Josefem Hardtmuthem spolupracoval zednický mistr Czeschka z Brna. S výstavbou se započalo už na konci 18. století.

V kopci nad zámkem byly vybudovány kolonády a u zámku také park. Jejich autorem byl Bernhard Petri. Zámek po celou dobu nezměnil majitele až byl nakonec v roce 1945 zestátněn. Po dlouhé době úpadku byl sice opraven, ovšem opravy byly provedeny prakticky bez ohledu na historickou hodnotu a tak se z původní podoby dochovaly jen fragmenty.

Dnes interiéry slouží jako kanceláře firem uprostřed bývalých Adamovských strojíren, které ovšem v roce 2009 zkrachovaly.

Zámek není veřejnosti přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz