Chodovská tvrz

Ledvinova, 149 00, Praha 4, Tel.: +420 267 914 831, info@chodovskatvrz.cz
Praha 4/Památky - Praha 4


Popis místa
Historie tvrze v pražské čtvrti Chodov sahá do 13. století, kdy zde stála vodní tvrz vyšehradské kapituly. V současnosti jsou prostory této architektonické památky využívány k pořádání koncertů, výstav, vernisáží, divadelních představení a k mnoha dalším účelům. Tvrz se tak stala vzácným a výrazným kulturním centrem, kde se potkává historie se současností.

Ledvinova, 149 00, Praha 4
Telefon: +420 267 914 831
E-mail: info@chodovskatvrz.cz
Web: http://www.chodovskatvrz.cz/

Naplánovat trasu

Chodovská tvrz je nepřehlédnutelným objektem této pražské čtvrti. Za dobu své staletí trvající existence přečkala několik válek, vlastnilo ji velké množství urozených pánů, nižších šlechticů i duchovních. V dnešní době našla tvrz své uplatnění v podobě kulturního centra s neopakovatelnou atmosférou, které často ožívá především hudbou, ať už klasickou nebo třeba jazzem.

Zavítejte sem s rodinou, partnerem nebo přáteli – vždy se tady v nabídce divadel, koncertů, jarmarků či tvořivých dílen najde něco, co vás zaujme. Samozřejmostí je také oslava různých svátku, například pálení čarodějnic. Pro ty, kteří by si chtěli přijít do tohoto příjemného prostředí jen odpočinout, popovídat a dobře se najíst, je otevřena restaurace Pivní tvrz s venkovní zahrádkou.

V okolí navíc najdete spoustu dalších zajímavých míst, kupříkladu velké dětské hřiště, jehož dominantou je instalace tzv. Klikujícho autobusu, který reprezentoval Českou republiku na LOH v Londýně, přírodní park Hostivař-Záběhlice se zoo koutkem a lanovým centrem či krásné údolí přírodního parku Kunratického potoka.

Dostupnost:

  • na kole či autem - 1 km od Litochlebského náměstí v městské čtvrti Chodov
  • autobusem - 190 m od autobusové zastávky Chodovská tvrz

 

Tvrz na území dnešního Chodova, části Prahy 11, stála již ve 13. století. Z této doby zůstala do dnešních dnů dochovaná část obvodových hradeb. Ve 14. století patřila osada Chodov i s tvrzí strážcům Božího hrobu, kteří byli jinak zvaní jeruzalémští rytíři. V období po husitských válkách, kdy byla tvrz pod správou pražské obce, se dostala do majetku jedné větve silného rodu Žďárských z Chrástu, kteří se poté začali titulovat jako Chodovští z Chrástu.

V první polovině 16. století začalo neslavné období častého střídání majitelů tvrze a jejího poškozování válkami. Když benediktini od sv. Mikuláše u Staroměstského náměstí koupili panství Šeberov a Hrnčíře, získali do svého vlastnictví i Chodov. Zpustlé tvrzi vdechli nový život, když ji nechali na přelomu 17. a 18. století přestavět v barokním duchu na jednopatrový zámek.

Hned na počátku 19. století se zámek dočkal další přestavby, tentokrát v duchu klasicismu. Tehdy jej vlastnili Korbové z Weidenheimu, pražští měšťané povýšení do rytířského stavu.

Dvacáté století nebylo pro Chodovskou tvrz šťastným obdobím. Nejdříve byla pronajímána pražskou obcí. V době, kdy ji mělo v užívání pražské JZD, byla stavba silně zdevastována.

Mezi lety 1984 až 1990 byla tvrz naštěstí zrekonstruována. Od té doby dělá čest svému jménu jako významné kulturní centrum.

  Otvírací dny Čas
Celoročně Út - Ne 13:00 - 19:00


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz