Hrad Vysoký Chlumec

262 52, Vysoký Chlumec, Tel.: +420 318 865 574, infovyschlumec@sedlcansko.cz
Vysoký Chlumec/Památky - Vysoký Chlumec


Popis místa
Hrad Vysoký Chlumec ve stejnojmenné vsi v příbramském okrese obýval téměř po celou dobu jeho existence rod Lobkowiczů. V podhradí je dnes umístěn známý rodinný pivovar.

262 52, Vysoký Chlumec
Telefon: +420 318 865 574
E-mail: infovyschlumec@sedlcansko.cz
Web: http://www.vysokychlumec.eu

Naplánovat trasu

Hrad Vysoký Chlumec nebyl v 17. století, kdy to bylo běžné, přestavěn na zámek, jeho gotická podoba se tedy dochovala dodnes. I když byl hrad ve vlastnictví rodu Lobkowiczů, netěšil se jejich velkému zájmu – byl spíše sídlem úředníků či městské správy.

Ve 20. století byl zámek postupně zabaven nacisty a později komunisty. V 90. letech byl opět navrácen Lobkowiczům, kteří jej prodali. Dnes na hradě sídlí hrabě Riprand Arco-Zinneberg, který se významně podílí na rozvoji Vysokého Chlumce, avšak hrad veřejnosti nezpřístupnil.

Se vznikem hradu se pojí i legenda:

Podle lidové pověsti zvolily místo pro hradní stavení samy pekelné mocnosti. Práce na velkolepém díle byla započata původně na Skuhrovském vrchu, avšak čerti odtud každou noc neúnavně odnášeli na nynější místo vše, co dělníci přes den vystavěli.

S těžkými břemeny démoni odpočívali na Drahách u Počepic. Na tuto skutečnost poukazovalo lidové označení “Čertovo sedlo”. Stavitelé pekelníkům dlouho vzdorovat nevydrželi a podřídili se jejich vůli. Hrad tedy vyrostl na vrchu Chlumci.

Hrad prošel rozsáhlou rekonstrukcí a interiéry v současnosti nejsou veřejnosti přístupné.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz