Hrad Velhartice

Velhartice, 341 42, Velhartice, Tel.: +420 376 583 315, info@hradvelhartice.cz
Velhartice/Památky - Velhartice


Popis místa
Hrad Velhartice, který leží u stejnojmenné obce na Klatovsku, je unikátní svým obranným systémem se světově jedinečným kamenným mostem uprostřed hradu. Zajímavý je rovněž vodojem plněný dešťovou vodou, a věž, dle podoby s kuchyňským nádobím pojmenovaná Putna. Syn jednoho z majitelů zde ukryl korunovační klenoty, aby zabránil korunovaci Jiřího z Poděbrad. Dnes je hrad veden jako národní kulturní památka.

Velhartice, 341 42, Velhartice
Telefon: +420 376 583 315
E-mail: info@hradvelhartice.cz
Web: http://www.hrad-velhartice.cz

Naplánovat trasu

Dle doposud nám dostupných poznatků byl hrad v nejrannější podobě tvořen vysokou obvodovou hradbou s cimbuřím, situován na nejjižnější partii skalního ostrohu (dnešní horní nádvoří). Hradba zprvu kryla patrně spíše dřevěné či hrázděné stavby.

Během dalšího vývoje byl na této hradbě zbudován nejprve jižní, následně severní kamenný hradní palác. Jádro hradu poté tedy tvořily dva paláce vzájemně propojené hradbami - tehdy módní tkz dvoupalácová disposice, zde přizpůsobená terénní situaci.

Severní palác, representativní Rajský dům, stojí na nejvyšším místě hradní skály. Je to stavba značné výšky a zajímavého půdorysu - ve tvaru písmene D. Kamenné je u tohoto paláce pouze obvodové zdivo, vnitřní konstrukce byly výhradně dřevěné.

Zajímavé jsou okenní otvory paláce, které naznačují jeho stavební vývoj - od nejstaršího sdruženého okénka , přes obdélné otvory s jednoduchým ostěním, až k oknům se středním kamenným prutem.

Z jihozápadního rohu paláce vybíhá hradba (nyní již pouze zbytek) uzavírající horní nádvoří od jihozápadu. Součástí této hradby je výrazný gotický portál vchodu na horní nádvoří.

Hradba uzavírající nádvoří ze strany východní se nám zachovala ne příliš narušena, jelikož tvoří zadní stěnu pozdně renesančního Huertova křídla. Tato hradba přechází v druhý gotický palác situovaný na nejjižnějším cípu hradního ostrohu.

V hradbě jsou dvě řady střílnovitých okének a gotický portálek výpadové branky, umožňující přístup na parkán za Rajským domem. Jižní gotický palác se stal při přestavbách v 17. století součástí Huertova křídla.

Návštěvník se může dle své volby věnovat středověku v prohlídkovém okruhu hradním, či se nechat pozvat do atmosféry života šlechtické rodiny v době pozdní renesance v okruhu zámeckém.

Nad rámec běžného turistického provozu nabízí možnosti uspořádání svatebního obřadu, pronájmu areálu či prostor pro společenské akce, filmové natáčení,presentace,team-building apod. V bývalém hradním pivovaru nabízí pronájem 400 m2 kryté výstavní plochy.

Hrad byl založen mezi roky 1290–1310 jako rodové sídlo pánů z Velhartic. Stavba byla započata Bohumilem z Budětic, následně pokračovala pod záštitou Buška z Velhartic a jeho syna.

V majetku pánů z Velhartic hrad zůstal až do roku 1390, kdy přešel do rukou Jana z Hradce, jehož syn, aby zabránil korunovaci Jiřího z Poděbrad českým králem, ukryl korunovační klenoty Království českého právě na velhartickém hradě. Ty zde zůstaly uchovány po dobu pěti let.

Dalším z významných hradních pánů byl v 15. století Zdeněk Lev z Rožmitálu, jenž hradu vydobyl privilegium těžit vzácné kovy. V době třicetileté války byl hrad poničen.

Císařský generál Martin de Hoef Huerty, který hrad jako zkonfiskovaný majetek získal, se jej rozhodl rozsáhle přestavět. Ve východní části horního nádvoří tak vznikl nový, pozdně renesanční palác.

Velhartický hradní areál je jedinečný svým obranným systémem se světově unikátním kamenným mostem, jenž je zajímavý tím, že nedoléhá ani k jedné budově – budovy byly s kamenným tělem mostu spojeny dřevěnými padacími můstky, což bylo součástí obranných opatření.

V 15. století byla obrana vylepšena hradbou, obepínající celou severovýchodní a jihozápadní část hradu. Tato hradba přímo přecházela v hluboký, ve skále tesaný suchý příkop. Zvláštní součástí hradu je i reservoár na vodu, který byl plněn deštěm sváděným ze střech.

V hradním komplexu se nalézá také budova pivovaru z 15. století a zbytky vinoplany – místa, kde se z vína tvořila pálenka. Dále zde lze zhlédnout trosky hradebních zdí a zbytky dalších hospodářských stavení. Návštěvníci si mohou prohlédnout také skanzen lidové kultury v podhradí.

  Otvírací dny Čas
Duben So + Ne 10:00 - 16:00
Květen Út - Ne 10:00 - 17:00
Červen Út - Ne 10:00 - 17:00
Červenec Út - Ne 10:00 - 18:00
Srpen Út - Ne 10:00 - 18:00
Září Út - Ne 10:00 - 17:00
Říjen So + Ne 10:00 - 16:00

Okruh hrad

Okruh zámek

Volná prohlídka

Skanzen lidové architektury



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz