Státní hrad Šternberk

Horní náměstí, 785 01, Šternberk, Tel.: +420 585 012 935, hrad.sternberk@email.cz
Šternberk/Památky - Šternberk


Popis místa
Středověké obranné sídlo na úpatí Jeseníků severně od Olomouce založil mezi lety 1253 a 1269 Zdeslav ze Šternberka z rodu Divišovců. Dnešní podobu hradu ovlivnila renesanční přestavba a úpravy v duchu romantického historismu druhé poloviny 19. století. Z původní stavby se dochovala nápadně mohutná okrouhlá věž, zdi hlavního paláce a zbytky opevnění. Hrad je přístupný a kromě prohlídek láká návštěvníky i na hudební a divadelní festivaly.

Horní náměstí, 785 01, Šternberk
Telefon: +420 585 012 935
E-mail: hrad.sternberk@email.cz
Web: http://www.hrad-sternberk.cz

Naplánovat trasu

Pan Zdeslav užíval přízvisko z Chlumce do doby, než založil hrad Šternberk v Čechách nad řekou Sázavou. Pozemky na úpatí Jeseníků k výstavbě moravského Šternberka získal později darem od krále Václava I. a jeho syna Přemysla Otakara II. za pomoc proti vojskům uherského krále Bély IV.

Obě strany sporu tehdy uplatňovaly dědický nárok na stejné moravské území, kterým procházela obchodní cesta z Vídně do Polska přes Olomoucko. Roku 1253 se Bélovi uherští Kumáni probojovali až k Olomouci. Úspěšnou obranu města vedl právě český šlechtic a dvořan Zdeslav ze Šternberka. Za odměnu získal půdu v kraji, kde dnes stojí hrad a město Šternberk.

Návštěvníky hrad během prohlídek překvapuje rozlohou, členitostí i bohatou výzdobou od gotiky po secesi. K vidění je tu třeba ojedinělý soubor italské i raně renesanční malby typické pro země severně od Alp, barokní malířství je zastoupené díly holandských a vlámských mistrů.

Trasa prohlídky dále vede šlechtickými interiéry několika staletí a nemůžete minout ojedinělou kolekci gotických a renesančních dřevěných plastik. Renesanční reliéf Utrpení sv. Kunhuty je jedna z nejstarších dřevořezeb dochovaných na Moravě.

Konečnou podobu moderního šlechtického sídla počátku 20. století dal hradu moderní aristokrat Jan II. z Lichtenštejna (1858–1929). Interiéry vyplnil historickým mobiliářem, obrazy, nábytkem, gobelíny, a především sídlo vybavil horkovzdušným topením, koupelnami či jídelním a secesním osobním výtahem.

Další stopy modernizace areálu po sobě Jan II. zanechal v podobě zámeckého lesoparku. Na objednávku jej vyprojektoval specialista na plánování soukromých zahrad a parků, vídeňský architekt Albert Esche.

Kromě prohlídek láká Šternberk k návštěvě pořádáním divadelních či hudebních festivalů. Zavedené je již Šternberské kulturní léto pod hvězdami s pestrým programem, kde kromě činohry v minulosti nechyběla třeba opera Prodaná nevěsta nebo balet Labutí jezero.

Hudební festival Šternberský kopec koncem července hostí v horní zahradě hradu známé i méně známé kapely. Vystoupili tu třeba Vypsaná fixa, Support Lesbiens nebo Fleret.

Letní divadelní hraní probíhá dva dny a zpravidla v polovině srpna. V roce 2013 ho navštívilo kolem 650 diváků, aby zhlédli vystoupení profesionálních i ochotnických souborů. Akce měla velký ohlas jak u diváků, tak účinkujících.

Mimo festivaly doplňují letní program jednodenní, většinou páteční vystoupení, chystá se například Open air koncert Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers.

Hrad založil Zdeslav ze Šternberka v první polovině 13. století. Přibližně o století později bylo sídlo rozšířeno a přestavěno jako rezidence biskupa Alberta II. ze Šternberka. V 16. století prošel hrad po rozsáhlém požáru renesanční úpravou a v těsném sousedství vyrostlo i několik hospodářských a správních budov.

Od konce 17. století hrad nebyl prakticky využíván, obnovy a péče se dočkal až v roce 1886, kdy jej vídeňský architekt Karl Gandolph Kayser přestavěl ve stylu romantického historismu. Interiéry byly posléze vyzdobeny historickým nábytkem, obrazy a sochami.

Součástí areálu je i zámecký lesopark z počátku 20. století, který vyprojektoval rakouský architekt Albert Esche.

V současnosti je hrad pod správou Vlastivědného muzea v Olomouci.

Roku 1934 byla ve Šternberku založena první organizace Henleinovy "Sudetendeutsche Heimatfront", z níž vzešla Sudetoněmecká strana (SdP). Ta pak v roce 1935 zvítězila v parlamentních volbách.

  Otvírací dny Čas
Březen

21. 3. / 22. 3.

28. 3. / 29. 3.

Prohlídky vždy

v 10:00, 12:00 a 14:00

Duben So + Ne + svátky 10:00 - 17:00
Květen Út - Ne 10:00 - 17:00
Červen Út - Ne 10:00 - 17:00
Červenec Út - Ne 10:00 - 18:00
Srpen Út - Ne 10:00 - 18:00
Září Út - Ne 10:00 - 17:00
Říjen

Út - Ne

So + Ne + svátky

10:00, 12:00, 17:00

10:00 - 17:00

První prohlídka začíná v 10.00 hodin, poslední 1 hodinu před koncem provozní doby.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz