Písecký hrad

Velké náměstí, 397 01, Písek, Tel.: +420 382 201 111, info@prachenskemuzeum.cz
Písek/Památky - Písek


Popis místa
Na břehu řeky Otavy v Písku se nachází významná historická památka – palác s rytířským sálem královského hradu Písek. Ten založil král Přemysl Otakar II. ve 13. století. Královský hrad Písek tvořil součást opevnní města, které stálo na staré obchodní stezce. V hradním areálu se dnes nachází Prácheňské muzeum a dětské kulturní centrum Sladovna.

Velké náměstí, 397 01, Písek
Telefon: +420 382 201 111
E-mail: info@prachenskemuzeum.cz
Web: http://www.prachenskemuzeum.cz/

Naplánovat trasu

V blízkém okolí hradu se nachází 110 metrů dlouhý most, který je nestarším kamenným mostem v České republice, muzeum vodní elektrárny a množství zachovaných původně gotických domů (dnes s barokní fasádou).

Již od svého založení se stal písecký hrad oblíbeným místem mnoha králů a svědkem důležitých událostí Českého království.

Sám jeho zakladatel Přemysl Otakar II. sem často přijížděl trávit čas, Jan Lucemburský právě tady potvrdil Písku status svobodného královského města. Karel IV. pak pomohl místnímu obchodu, když potvrdil pro Písek svobodný obchod s obilím.

Na vážnosti jistě dodává hradu i událost, při které zde Václav IV. roku 1394 vydal první česky psanou královskou listinu. V období husitských válek zasedal na královském hradě sněm husitských kněží.

Od 16. století se přestává hradu dařit – roku 1532 ho postihl tak silný požár, že byl z velké části zničen a již nebyl nikdy plně obnoven. Za třicetileté války byl často pleněn a drancován.

Hrad byl poté využíván městem pro různé účely. Stal se například vězením, byly tady obchody a později, když byla část hradu přestavěna na pivovar, se při hloubení pivních sklepů podkopala část hradeb, a ty se následně sesunuly. Na tomto místě byla postavena stará radnice.

Od roku 1902 je zbývající hradní část, a to sice královský palác s rytířským sálem, domovem Prácheňského muzea a knihovny, která patří mezi nejvýznamnější muzejní knihovny v Česku.

V roce 2007 bylo pro veřejnost v areálu otevřeno kulturní centrum pro děti Sladovna.

Hrad je sídlem Prácheňského muzea. Otevírací doba a více informací viz Prácheňské muzeum v Písku.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz