Hrad Mírov

789 01, Mírov, Tel.: +420 583 488 111, info@vez.mir.justice.cz
Mírov/Památky - Mírov


Popis místa
Pojem Mírov je v mysli české veřejnosti zakotven ve spojitosti se současnou věznicí. Ta funguje v hradu, který stojí nad vesnicí Mírov, nedaleko města Mohelnice v Olomouckém kraji již od 13. století a má za sebou poměrně pestrou historii, naplněnou přestavbami a vězeňskými historkami. Mírov patří k nejlépe střeženým věznicím u nás. Jeho pověst však trochu narušil útěk Jiřího Kajínka na podzim roku 2000.

789 01, Mírov
Telefon: +420 583 488 111
E-mail: info@vez.mir.justice.cz
Web: http://www.vscr.cz/mirov

Naplánovat trasu

Hrad není veřejnosti přístupný, slouží jako státní věznice.

Mříže mírovských oken jsou nejlépe prostudovány právě dlouholetými „nájemníky.“ I dřívější historie hradu však v sobě nese nejednu zajímavost. Hrad Mírov vznikl již ve 13. století, založil jej olomoucký biskup Bruno ze Šamburka. Mírov patří ke středověkým pevnostem, které odolaly husitským vojskům. Ta se marně pokoušela hrad ovládnout v roce 1424.

Po renesanční přestavbě v polovině 16. století začíná Mírov plnit funkci „pevnosti trestu“, stává se tedy věznicí namísto brněnského Špilberka. V následujícím století Mírov postihly hned dvě tragédie. Nejprve byl roku 1643 ovládnut Švédy a následně byl vypálen císařským vojskem, které se pokoušelo získat objekt nazpět.

Rozsáhlejších úprav v neogotickém stylu se Mírov dočkal v letech 1859–1870. Současnou podobu určuje obdélníkový třípatrový palác, ze tří stran obklopený jednopatrovými stavbami se strážnými věžemi. Na nádvoří je barokní kostel. Kolem celého objektu se táhne příkop.

Hrad funguje jako věznice. Veřejnosti je nepřístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz