Státní hrad Lipnice

582 32, Lipnice nad Sázavou, Tel.: +420 569 486 189, lipnice@telc.npu.cz
Lipnice nad Sázavou/Památky - Lipnice nad Sázavou


Popis místa
Jeden z nejmohutnějších českých šlechtických hradů, založený na počátku 14. století mocným rodem pánů z Lichtemburka - hrad Lipnice byl historicky baštou protestantského hnutí. Jeho původně gotické základy byly v době, kdy hrad patřil do majetku rodu Thurnů, renesančně upravovány. V 70. letech minulého století prošel hrad výraznými rekonstrukcemi, které jsou však odbornou veřejností vnímány rozporuplně. Máte-li cestu kolem, zastavte se na chvíli na tomto kouzelném a klidném místě a projděte si sedm století našich dějin. Hrad se dnes zdá opuštěný, ale díky Vaší přítomnosti opět ožívá a dává Vám vzpomenout na slavné doby českých králů, kruté bitvy třicetileté války a možná Vám zjeví i něco ze svých tajemných příběhů.

582 32, Lipnice nad Sázavou
Telefon: +420 569 486 189
E-mail: lipnice@telc.npu.cz
Web: http://www.hrad-lipnice.eu

Naplánovat trasu

Na hradě je pro Vás připravena volná prohlídka monumentální středověké architektury s jedinečnými vyhlídkami do okolního kraje. Na hradě si můžete prohlédnout archeologickou expozici, gotickou kapli a rozsáhlá sklepení s bývalou hodovní síní Jindřicha z Lipé.

První zmínky o hradu Lipnice pocházejí z první poloviny 14. století. Založen byl starobylým českým rodem Ronovců-Lichtenburků na strategickém místě na pomezí Království českého a Markrabství moravského. Kolem roku 1316 Jindřich z Lichteburka zastavuje hrad Janu Lucemburskému výměnou za svého příbuzného Jindřicha z Lipé. Ten posléze hrad získává do svého držení zpět od českého krále. Po smrti Jindřicha z Lipé se hradu ujímají jeho synové, kteří na něm hostí jak samotného českého krále Jana Lucemburského, tak i jeho syna, budoucího císaře Karla IV. Ten posléze získává hrad do svého majetku a uděluje městečku Lipnici měšťanská práva. Koncem 14. století přechází hrad do majetku rodu Landštejnů. Ti také získávají od krále Václava IV. na hrad dědičné právo.

Zajímavou historickou zastávkou je doba Čeňka z Vartemberka, nejvyššího purkrabího města pražského. Tento horlivý zastánce protestantské víry nechal v prostorách hradu pod pohrůžkou násilí vysvětit dvacet husitských kněží. Po jeho smrti se hrad dostává do majetku pánů z Rožmberka. Protestantství se však hradu nevyhýbá ani v následující době, kdy v druhé polovině 15. století získává hrad husitský hejtman Mikoláš Trčka z Lípy. Jeho syn se později stal jedním z blízkých podporovatelů Jiřího z Poděbrad a hrad sloužil jako bašta příznivců jeho politiky.

Výraznějšími přestavbami prochází hrad koncem 16. století, kdy jej získává rod Thurnů a mění jej v renesančním duchu. Koncem 17. století se hrad vrací původním majitelům, rodu Trčků. Jejich osud i osud hradu je posléze spojen s Albrechtem z Valdštejna, který je na popud císaře zavražděn v Chebu právě spolu s Adamem Erdmanem Trčkou, synem majitele Lipnického panství.

Podobně jako většina ostatních hradů, i hrad Lipnice se z následků třicetileté války nikdy nevzpamatoval a jeho význam upadá. V druhé polovině 19. století postihuje hrad i městečko Lipnici požár, který likviduje zbytky renesanční přestavby. Obnovy se dočkává hrad až v první třetině 20. století. V roce 1924 kupuje hrad Svaz československých turistů a začíná pozvolna s jeho obnovou.

  Otvírací dny Čas
Duben So + Ne + sv. 10:00 - 16:00
Květen Út - Pá 10:00 - 16:00
  So + Ne 10:00 - 17:00
Červen Út - Pá 10:00 - 16:00
  So + Ne 10:00 - 17:00
Červenec Út - Ne 9:00 - 18:00
Srpen Út - Ne 9:00 - 18:00
Září So + Ne + sv. 10:00 - 16:00
Říjen So + Ne + sv. 10:00 - 16:00


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz