Hrad Kost

Podkost, 506 01, Libošovice, Tel.: +420 721 756 041, objednavky-kost@kinsky-dal-borgo.cz
Libošovice/Památky - Libošovice


Popis místa
Hrad Kost se nachází v Českém ráji nedaleko města Jičína a patří mezi nejzachovalejší a nejvýznamnější středověké hrady vrcholné gotiky v České republice. Hrad se tyčí na skále kryté ze všech stran zalesněnými kopci – to bylo po staletí jeho velkou strategickou výhodou, neboť nepřátelé hrad spatřili vždy až na poslední chvíli, a někteří, jako třeba Jan Žižka, ho přehlédli úplně.

Podkost, 506 01, Libošovice
Telefon: +420 721 756 041
E-mail: objednavky-kost@kinsky-dal-borgo.cz
Web: http://www.hrad-kost.cz

Naplánovat trasu

Původ hradu Kost se datuje do 13. století, kdy zde byl postaven velký sál s věží a vznikla tak obranná pevnost. Jméno Kost nese hrad od nepaměti, získal jej podle přídomku svého zakladatele, pana Beneše z Vartemberka, který si nechal říkat Benesius di Costi.

Costi v překladu znamená kamenný či tvrdý, pan Beneš tím poukazoval na pevnost stavby, protože mnoho hrádků a tvrzí té doby se stavělo ze dřeva.

Roku 1456 se stal majitelem Jan Zajíc z Hazmburka, který vlastnil také Trosky a Skalní hrad. V roce 1490 prodal jeho syn hrady Kost a Trosky nejvyššímu kancléři Království českého Janovi ze Šelmberka.

Roku 1524 hrad koupil Jan Biberštein a nechal přistavět renesanční křídlo s velkou kuchyní. Jelikož byl Jan Biberštein bezdětný, hrad po jeho smrti zdědila jeho neteř se svým manželem, Kryštofem Popelem z Lobkovic, který s ní zde často pobýval a nechal přistavět pivovar, Lobkovický palác a další hospodářské budovy, jež byly připojeny k opevněnému hradu.

V 17. století koupil hrad Kost Albrecht z Valdštejna, který plánoval jeho přestavbu na venkovské sídlo, ale s jeho úmrtím v roce 1634 nastalo pro hrad období úpadku. Zchátralý hrad se stal majetkem rodu Černínů, chátral dál a mnoho pokojů bylo používáno jako sýpka. Poté byl hrad prodán Václavu Kazimíru Netolickému z Eisenberka, hrabě byl skromného původu, ale svou pílí se vypracoval na důležitou postavu na českém královském dvoře.  

Václav Kazimír Netolický nechal s povolením krále hrad Kost a okolní pozemky převést do souboru dědičného majetku, aby zabránil nerozvážnému hospodaření, dělení dědictví, a tím zchudnutí rodu. Syn Václava Kazimíra Netolického byl bezdětný, panství se tak dědilo po ženské linii a přecházelo z jednoho rodu na druhý. V roce 1879 zdědil hrad Ital FlaminienCavaliere dal Borgo, který si přidal příjmení Netolický, naučil se česky a přestěhoval se do nové země, aby si svůj nový majetek převzal.

Jeho vnučka Anna Maria dal Borgo Netolická, výhradní vlastnice hradu Kost, střídavě žila v Itálii a Československu až do roku 1948, kdy jí byl majetek zabaven komunistickým režimem.Hrad přestal být obýván a byl přeměněn na muzeum gotického a renesančního umění.

Anna Maria dal Borgo Netolická od té doby žila v Itálii a provdala se za Norberta Kinského, člena známého českého aristokratického rodu. Po sametové revoluci byl v roce 1992 hrad Kost a přilehlé pozemky navrácen Giovannimu Kinskému dal Borgo, díky jehož velkému zájmu o střelné zbraně a pistole vznikla v prostorách hradu muzejní expozice.

Dnes je hrad považován za druhou nejvýznamnější středověkou památku hned po hradu Karlštejn.

  Otvírací dny Čas
Duben St - Ne 10:00 - 16:00
Květen Út - Ne 9:00 - 17:00
Červen Út - Ne 9:00 - 17:00
Červenec Po - Ne 9:00 - 18:00
Srpen Po - Ne 9:00 - 18:00
Září Út - Ne 9:00 - 17:00
Říjen St - Ne 10:00 - 16:00

I. okruh: Rod Kinských v Čechách

II. okruh: Středověká mučírna

I. + II. prohlídkový okruh

III. okruh: Zkrácená prohlídka

IV. okruh: Z pohádky do pohádky

13. komnata s katem Heřmanem



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz