Státní hrad Bečov nad Teplou

náměstí 5. května, 364 64, Bečov nad Teplou, Tel.: +420 353 999 394, kastelan@zamek-becov.cz
Bečov nad Teplou/Památky - Bečov nad Teplou


Popis místa
Hrad v Bečově nad Teplou na Karlovarsku je místem nálezu relikviáře Svatého Maura, který se řadí k nejvýznamnějším historickým artefaktům na českém území a svou hodnotou je srovnatelný s korunovačními klenoty. Dnešní podoba hradu vychází z renesančních přestaveb, na nichž se podílel i Josef Mocker, jeden z významných pražských architektů své doby. Hrad Bečov se řadí mezi jeden z nejzachovalejších českých hradů.

náměstí 5. května, 364 64, Bečov nad Teplou
Telefon: +420 353 999 394
E-mail: kastelan@zamek-becov.cz
Web: http://www.castlebecov.eu

Naplánovat trasu

Uprostřed hlubokého údolí nad řekou Teplá se na vysoké skále tyčí majestátní hrad Bečov. Jeho počátky souvisí s křižovatkou důležitých cest, kdy se při jejich průjezdu vybíralo clo.

Největší bohatství majitelé hradu získali během 14. až 16. století, když byla těžba cínu v této oblasti na svém vrcholu.

Areál národní kulturní památky státního hradu a zámku Bečov tvoří výjimečný soubor cenných architektur zastupujících gotický, renesanční, barokní i historizující sloh.

V současnosti je areál přístupný pouze z jedné třetiny, zbývající dvě jsou veřejnosti běžně uzavřené. Cílem obnovy je zpřístupnění až 90% areálu veřejnosti.

Hrad, v jehož kapli byla v roce 1985 nalezena jedna z nejvýznamnějších románských památek v ČR, relikviář Svatého Maura, vznikl nejspíše na přelomu 13. a 14. století jako celní místo pánů z Rýzmburka. Zároveň hrad plnil ochrannou funkci nad obchodními stezkami.

Na přelomu 14. a 15. století Rýzmburští povolili v Bečově těžbu cínu a vydali pro město privilegia. V blízkosti paláce vznikla také gotická kaple. Doba renesance znamenala pro hrad rozšiřování. Na tvorbě plánů se podílel i Josef Mocker, významný pražský architekt té doby. Jeho návrhy však nebyly realizovány.

Mezi další majitele hradu patřili například předci rodu Schwarzenbergů nebo páni z Rabštejna. Do druhé světové války hrad vlastnil člen rodu Beaufort-Spontinů.

Třicetiletá válka pro hrad znamenala počátek temného období. Při obléhání byl těžce poškozen a dále sloužil jen jako hospodářské skladiště.

Po roce 1945 hrad chátral a od 70. let 20. století zde probíhaly ne vždy citlivé rekonstrukce. Dnes jsou na místě k vidění zbytky okrouhlé věže, která měla původně měřit 11 metrů.

Špionážní zápletka jako z románu

Samostatnou kapitolou, která připomíná v mnoha ohledech špionážní zápletku jako vystřiženou z filmu či detektivního románu, bylo nalezení relikviáře pod podlahou hradní kaple v roce 1985.

Nutno dodat, že za tímto objevem stálo nejen odhodlání některých kriminalistů, ale i práce tehdejších státních orgánů – zejména StB a nejspíše také vojenské rozvědky a kontrarozvědky.

Příběh začal v roce 1984 ve Vídni. Tam se na zastupitelském úřadu ČSSR objevil americký občan, bývalý příslušník CIA, který nabídl československým úřadům obchod.

Podmínky spolupráce však byly pro Československou stranu na první pohled zvláštní. Američan nabídl ministerstvu zahraničí, že koupí historický předmět za půl milionu dolarů, ale nechtěl specifikovat, o jaký předmět se jedná a kde je ukryt.

Tento pán se představil jako zprostředkovatel obchodu. Československo tedy mělo inkasovat půl milionu dolarů za předmět, o kterém ani nevědělo, že existuje.

  Otvírací dny Čas
Duben So + Ne 10:00 - 17:00
Květen Út - Ne 10:00 - 17:00
Červen Út - Ne 10:00 - 17:00
Červenec Út - Ne 10:00 - 18:00
Srpen Út - Ne 10:00 - 18:00
Září Út - Ne 10:00 - 17:00
Říjen So + Ne 10:00 - 17:00

Pozn.: Otevřeno ve státní svátky ve dnech 6.4., 1. 5. a 8. 5., 5. 7. a 6. 7., 28. 9. a 28. 10. 

Pro návštěvníky jsou připravené prohlídkové okruhy viz Zámek Bečov nad Teplou.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz