Státní hrad a zámek Frýdlant

Zámecká, 464 01, Frýdlant, Tel.: +420 482 312 130, frydlant@liberec.npu.cz
Frýdlant/Památky - Frýdlant


Popis místa
Frýdlant je státní hrad a zámek nad městem Frýdlant v severních Čechách. Tento komplex skládající se ze středověkého hradu a renesančního zámku stojící na mohutné čedičové skále nad řekou Smědá v Jizerských horách patří k nejvýznamnějším památkovým celkům v Česku. Hrad a zámek v obci Frýdlant nedaleko Liberce byl jedním ze sídel Albrechta z Valdštejna. Za jeho působení zažil značný hospodářský rozkvět. Zároveň bylo toto místo původním sídlem staroněmeckého rodu Redernů. Později patřilo rodu Clam-Gallasů, mecenášům Ludwiga van Beethovena.

Zámecká, 464 01, Frýdlant
Telefon: +420 482 312 130
E-mail: frydlant@liberec.npu.cz
Web: http://www.zamek-frydlant.cz

Naplánovat trasu

Hrad a zámek Frýdlant je historicky spojen především s osobou Albrechta z Valdštejna, který jej koupil po bitvě na Bílé hoře za 150 tisíc zlatých. Stejně jako v jiných případech, i tentokrát šlo o výsadu, kterou Albrecht získal za podporu císařské armády proti odbojným českým stavům. Původně gotický hrad, vybudovaný zhruba v polovině 13. století, se v 16. a 17. století proměňuje v renesanční zámek. V té době jej vlastní rod Redernů, severoněmecký rytířský rod se sídlem u polské Vratislavi.

Redernové do Čech přišli v 16. století a v době stavovského povstání stáli na straně odbojných českých stavů, proto jim byl posléze majetek zabaven a získal jej Albrecht z Valdštejna. Rod Redernů se však se svou porážkou nesmířil a proti Albrechtu z Valdštejna vedl soukromou válku, kterou prohrál.

Frýdlantské panství se stává významným hospodářským centrem právě v době, kdy jej vlastní Albrecht z Valdštejna. Ten je hospodářsky využívá jako zázemí pro výzbroj a zásobování své armády.

Po zavraždění Albrechta z Valdštejna získávají panství Gallasové, později Clam-Gallasové. Tato významná šlechtická rodina se pohybuje především v diplomatických službách u císařského dvora. Clam-Gallasové drží Frýdlantské panství až do roku 1945, kdy přechází na stát. Byli to právě Clam-Gallasové, kteří v roce 1801 zpřístupnili pro veřejnost část hradu s instalovanými sbírkami a prakticky tak položili základ dnes nejstaršímu hradnímu muzeu ve střední Evropě. V 18. století byl tento rod mecenášem Ludwiga van Beethovena, který Josefíně Clam-Gallasové věnoval dvě své skladby. Rod se příbuzensky sblížil s rodem Ditrichsteinů.

Frýdlant patří k nejrozsáhlejším a nejvýznamnějším památkovým celkům v severních Čechách. Spojuje v sobě dva architektonické útvary: středověký hrad a renesanční zámek. Hrad byl vybudován kolem poloviny 13. století. V roce 1278 získali panství Bibrštejnové, kteří se významně podíleli na vybudování mohutného hradního paláce.  V letech 1558-1621 patřil Frýdlant rodu Redernů. Ti pokračovali ve zvelebování frýdlatského panství. Byli to zdatní hospodáři a válečníci, ale také stavebníci a podporovatelé umění. Jejich dílem je výstavba nového renesančního zámku a kaple.

Mezi lety 1622-1634 patřil Frýdlant Albrechtu z Valdštejna. Koupil jej za 150 000 zlatých a postupně vybudoval obrovskou hospodářskou doménu. Jeho statky zaznamenaly v době 30leté války obrovský rozmach, protože zásobovaly jeho armádu. Frýdlantsku se říkalo Terra felix - Šťastná země.

Po Albrechtově zavraždění v roce 1634 získali od císaře Frýdlant Gallasové, od roku 1757 Clam-Gallasové, významná šlechta pohybující se v diplomatických a vojenských službách u císařského dvora. Ti zde pobývali do roku 1945, kdy Frýdlant přešel na stát.

Původní podoba gotického hradu se do dnešních dnů nedochovala ve své celistvosti. Dnes vidíme hrad jako mohutnou dvoupatrovou stavbu kolem malého nepravidelného nádvoří, kterému dominuje velká válcová věž, bergfrit. Hrad se postupně rozšiřoval a během 16. století zaznamenal dvě renesanční úpravy.  Kaple a renesanční zámek byly postaveny na přelomu 16. a 17. století Markem Spazziem di Lancio. V 60. letech 19. století došlo k posledním větším stavebním pracem, a to na přestavbě kastelánského křídla.

stary

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V roce 1801 Clam-Gallasové zpřístupnili pro veřejnost část hradu s instalovanými sbírkami. Současná expozice v sobě zahrnuje toto nejstarší hradní muzeum ve střední Evropě, kapli s cenným mobiliářem a dvě zámecká křídla.

  Otvírací dny Čas
Duben Út - Ne 9:00 - 15:30
Květen Út - Ne 9:00 - 16:00
Červen Út - Ne 9:00 - 16:00
Červenec Út - Ne 9:00 - 16:30
Srpen Út - Ne 9:00 - 16:30
Září Út - Ne 9:00 - 16:00
Říjen Út - Ne 9:00 - 15:30

* konec otevírací doby je časem zahájení poslední prohlídky



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz