Vodní nádrž Hracholusky

330 33, Hracholusky, Tel.: +420 377 914 113, info@hracholusky.com
Hracholusky/Příroda - Hracholusky


Popis místa
Vodní nádrž Hracholusky najdete mezi městy Stříbro a obcí Hracholusky nedaleko Plzně. Funguje zde vodní elektrárna, řada sportovišť, kempů i penzionů. Hracholusky jsou známé aktivním provozováním vodního lyžování ať už profesionály nebo jen zájemci o nevšední adrenalinový zážitek. Hladinu také brázdí řada lodí včetně velké výletní lodi Plzeň. To vše v krásné přírodě a klidném údolí Vám nabízí přehrada Hracholusky na řece Mži.

330 33, Hracholusky
Telefon: +420 377 914 113
E-mail: info@hracholusky.com
Web: http://www.hracholusky.com

Naplánovat trasu

Na celkové délce více jak 22 km, kterými se vodní nádrž Hracholusky pyšní se nachází několik kempů, penzionů, nespočet přístavišť a dva přes 20 m vysoké mosty. Jeden železniční a jeden silniční. Vodní hladinu zčeří často šlapadla, menší soukromé čluny i větší lodě. Tou největší je však výletní parník Plzeň, jež slouží turistům k prohlídce přehrady v celé její kráse. Na několika zastávkách se můžete občerstvit v místních hospůdkách nebo poznávat zdejší pamětihodnosti.

Na hrázi u obce Hracholusky najdete stanoviště na zdejším vodním díle velmi oblíbeného vodního lyžování. Lekce i jednorázový zážitek tohoto adrenalinového sportu zde zprostředkovává sportovní oddíl TJ Slavoj Plzeň. Rybolov je na přehradě povolen, stejně jako koupání.

Vodní nádrž Hracholusky je zajisté díky své poloze nedaleko Plzně, přesto však stále v srdci přírody dobrou volbou pro jednorázový výlet i delší dovolenou. Okolí oplývá různými atraktivitami a tak můžete navštívit například ve Stříbře Hornický skanzen s Prokopskou štolou, Muzeum minerálů nebo kamenný most s mostní bránou, Pňovanský železniční most, který je momentálně třetí nejvyšší v ČR, zámek Trpísty, zámecký statek Újezd nade Mží nebo zříceninu hradu Buben. Lokalitou prochází řada turistických a cyklistických stezek.

Dostupnost:

  • Stříbro - 500 m
  • Hracholusky - 1,5 km
  • Plzeň - 15 km

 

 

 

První plány na výstavbu hráze na území obcí Těchoděly, Dolany u Stříbra a také části obce Butov u Stříbra se datují do roku 1949. O čtyři roky později začala vize dostávat čím dál reálnější tvary. V roce 1959 se pak konečně začalo s výstavbou nového vodního díla a výše zmíněné obce společně s lesem o 25 tisíci stromech zanikly.

V roce 1963 již byla stavba připravena a tak započal proces plnění nádrže. 21. srpna 1963 se tady poprvé rozjela turbína vodní elektrárny. Během roku 1964 pak hladina přehrady dosáhla požadovaných hodnot a tak je k tomuto roku počítán absolutní počátek éry vodní nádrže Hracholusky.

Parametry - nádrž
Celkový objem 56,65 mil. m³
Zatopená plocha 489,62 ha
Průměrný roční průtok 8,28 m³/s
Max. hloubka cca 30 m
Parametry - hráz
Hráz sypaná
Kóta koruny 359 m n. m.
Délka 270 m
Šířka 5 m
Výška 26,5 m


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz