Letenská pláň, Praha

170 00, Praha 7
Praha 7/Příroda - Praha 7




Letenská pláň, Praha

letna13.jpg
Letenská pláň, nebo-li Letná se rozprostírá na kopci stejného názvu nad řekou Vltavou, severně od centra Prahy. Místo je velmi vhodné pro procházku, ale i ke sportovním a odpočinkovým účelům. Letenská pláň o rozloze téměř 47 ha je místem, kde je vybudována cyklistická a in-line stezka, můžete si sem přijít zahrát tenis a nechybí ani místa s občerstvením, kdy se zde nachází jedna z největších restauračních zahrádek v Praze. Z Letné je ohromující výhled na Prahu a v průběhu roku se zde koná nespočet společenských, kulturních i sportovních akcí.
Mapa - Letenská pláň, Praha

170 00, Praha 7

Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno


Letenským kopcem vede jeden z nejtarších silničních tunelů v Praze, kde projel první automobil roku 1953. Jeho délka je 423 m a propojuje část Prahy 7 Letnou a centrum Prahy.

Původně se nazývala Leteň nebo Letná pole, název znamenal dobře sluněné místo. Strategický význam pláně při každém obléhání Prahy tak bránil rozvoji nějakého stabilnějšího osídlení.

První přímá zmínka o Letné pochází z roku 1261, kdy zde Přemysl Otakar II. pořádal korunovační hostinu. Dodnes se jedna z hlavních ulic v bubenečské části Letné jmenuje Korunovační.

V oblasti byly zejména vinice a zahrady, stavba jednoho z dávných viničných lisů (Weinpress) byla udržována i v moderní době, ale do dnešní doby se z ní dochovalo jen sklepení.

Letná je také místem, kde se konaly prvomájové průvody a soudruzi přátelsky kynuli procházejícím davům. Jezdily zde tanky při vojenských přehlídkách a jako obrovské sousoší zde generalissimus Stalin shlížel na Prahu.

V pozdější době však slouží už jen místo ke kvalitní procházce, výhledy na Prahu, zajímavá místa, památky, muzea, sportovní vyžití a dětská hřiště.

Národní technické muzeum

Bruselský pavilon z výstavy Expo 58

Hanavský pavilon

Letenský zámeček

Novorenesanční kolotoč

Metronom





Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz