Parukářka

Vrch sv. Kříže, 130 00, Praha 3, Tel.: +420 776 366 410, petr@parukarka.cz
Praha 3/Příroda - Praha 3




Parukářka

parukarka-hlavni.jpg
Parukářka, která je součástí Vrchu sv. Kříže je poměrně rozlehlý park. Nachází se na kopci mezi nedalekým vrchem Vítkovem a Olšanskými hřbitovy. Vrch má parkovou až lesoparkovou úpravu a kromě legendární undergroundové hospůdky se zde kromě jiného nachází také tři dětská hřiště. V podzemí se nachází bývalý protiatomový kryt Bezovka zvaný též bunkr Parukářka. Pokud vystoupáte až na jeho vrchol, odměnou vám bude překrásný výhled na Prahu, jakým se nemůže pochlubit téměř žádné jiné místo v Praze.
Mapa - Parukářka

Vrch sv. Kříže, 130 00, Praha 3

Telefon: +420 776 366 410
E-mail: petr@parukarka.cz
Web: http://www.parukarka.cz/park-parukarka-praha3.php


Park Parukářka nabízí dostatek možností sportovního vyžití i odpočinku jak pro rodiče s dětmi, mládež, dospělé i pro páníčky s jejich čtyřnohými mazlíčky. Je často vyhledáván turisty pro překrásný výhled na centrum Prahy, památník na Vítkově i na Žižkovskou televizní věž.

Parkem prochází naučná stezka, která pomocí informačních panelů popisuje zajímavosti Vrchu svatého Kříže od historie po současnost. Na vrholu se nachází také informační panel s vyobrazeným panorama s vyznačenými významnými stavbami, které jsou z místa vidět.

Nemusíte se bát vyrazit sem i s dětmi. Naopak. Návštěvu zdejších dětských hřišť můžeme jenom doporučit. A rodiče se mohou občerstvit v nedaleké hospůdce.

Parukářka bývala v minulosti viničnou a zemědělskou usedlostí. Tyto vinice dal již ve čtrnáctém století založit císař Karel IV. Do roku 1804 nesla tato oblast název Hejtmanovská.

V devatenáctém století se usedlost stala majetkem známého pražského parukáře Jana Hrabánka, čímž získala oblast název Parukářka.

V roce 1825 zde francouzští podnikatelé Sellier a Bellot zavedli výrobu střelných zápalek. Vyráběly se zde zápalky pro lovecké náboje, a po nějaké době také zápalky pro náboje vojenské. Od roku 1827 vyráběla továrna Kapslovna zapalovadla z bílého střelného prachu. V roce 1835 se továrna přestěhovala do Vlašimi, protože se v okolí parku začaly stavět domy. Poslední zbytky továrních zdí se zachovaly nedaleko cesty, vedoucí na vrchol kopce.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz