Park Kampa

Kampa, 118 00, Praha 1 - Malá Strana
Praha 1 - Malá Strana/Příroda - Praha 1 - Malá Strana




Park Kampa

kampa8.jpg
Kampa je malým umělým ostrovem na řece Vltavě v Praze na Malé Straně. Od Malé Strany je oddělen mlýnskou strouhou nazvanou Čertovka, díky níž se také místu přezdívá Pražské Benátky. Kampa je velmi oblíbeným veřejným parkem v centru města, kde vyhledávají obyvatelé Prahy klid a zeleň uprostřed metropolitního ruchu.
Mapa - Park Kampa

Kampa, 118 00, Praha 1 - Malá Strana

Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno


Park je přístupný z několika stran a to od mostu Legií na levém břehu Vltavy, dále kolem Tyršova domu z Újezda nebo přímo z Karlova mostu, odkud vede schodiště na náměstí Na Kampě. V parku je k vidění poslední zachovalý starý renesanční mlýn z 16. století spolu s velkým dřevěným mlýnským kolem. Můžete zde navštívit i další z mlýnů, které se zde v minulých dobách nachýzely - Sovovy mlýny, ve kterých dnes sídlí Musem Kampa Jana a Medy Mládkových.

Ostrůvek kampa je zmiňován již v zakládací listině kostela Maltézského řádu, nacházející se u úpatí Juditina mostu, dnes Karlova mostu, na Malé Straně. Psal se rok 1158 a v českých zeích vládl první český král Vladislav II. Díky přirozené náplavě a navážce, především po velkém požáru Malé Strany a Hradčan, roku 1541, kdy byly výrazně poničeny i paláce Pražského hradu, se ostrov postupně zvyšoval.

Postupem let se tedy Kampa zpřístupnila z pevniny po suché zemi a tím předstala býti ostrovem. Přispělo tomu i zpřístupnění ostova přímo z Karlova mostu, kdy byly roku 1884 vystavěny na Kampu nové schody a zatrubnění vtoku Čertovka roku 1954.

Park je celoročně veřejně přístupný.




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz